2023 yılı Damızlık Düve Alım Desteği şartları açıklandı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2023 yılı Damızlık Düve Alım Desteği ile ilgili genel şartlar hakkında bilgi verirken, damızlık gebe düve için 100 bin TL/baş, damızlık gebe manda için ise 70 bin TL/baş destek ödeneceği bildirildi.

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Damızlık Düve Desteklemesi ile ilgili genel şartlar şöyle aktarıldı; “Düve alım desteği başvuruları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 11 Aralık 2023 – 07 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru sahiplerinin 14.09.2023 tarihinden önce işletme numarası, 8 ay ve üzeri yaş dişi hayvan sayısı 50 baş altında olmalıdır. Başvuru aşamasında istenilecek belgeler: başvuru alım dilekçesi, başvuru formu, var ise hayvancılık/ziraat alanında eğitim aldığına dair belge, var ise gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge, var ise işletmenin ari/organik niteliğine dair belge, var ise engelli sağlık kurul raporu, işletme mülkiyet belgesi, yem bitkisi ekilişi var ise çks belgesi. Önemli şartlar: Damızlık düvelerde/mandalarda brucella hastalığı için; 3-6 aylık dişi buzağı iken B.abortus S-19 Konjuktival aşısı ile aşılanmış ve ilk aşılamadan 4-12 ay sonra söz konusu hayvanlara tekrar aşı yapılmış olmalıdır(Hastalıktan ari işletmeler hariç), 12 aydan büyük olanlarda/13. aydan gün alanlar için Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince alınan numunelerin, Bakanlığa bağlı laboratuvarlarca yapılan test sonuçları negatif olmalıdır. Tüberküloz yönünden Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince yapılan tüberkülin testleri negatif olmalıdır. (Hastalıktan ari işletmeler hariç testler son 6 ay içinde yapılmış olmalıdır.) Düvelerin/mandaların temin edileceği yerler; Düveler, düve/manda yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden, yetiştirici/üretici örgütleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilmelidir. Damızlık düveler aynı ırka ait anne ve babanın kızlarından olup, melez olmayacaktır. Gebe düveler; aynı ırktan suni tohumlama yoluyla ya da Bakanlıkça izin verilen boğalardan tabii tohumlama ile gebe bırakılmış olmalıdır. Satın alınacak damızlık hayvan ırkları: Etçi Irklar: Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue. Kombine Irklar: Simental(Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard (Tokat İli Tam Puan). Sütçü Irklar: Holstein, Jersey (Tokat İli Tam Puan), Manda (Tokat İli Tam Puan).”

Destekleme oranları…

Öte yandan, damızlık gebe düve için 100 bin TL/baş, damızlık gebe manda için 70 bin TL/baş, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır 50 bin TL/baş, 8-15 aylık damızlık boş dişi manda 35 bin TL/baş. Hibe oranı yüzde 30 – 50. Son başvuru tarihinin 7 Ocak 2024 olduğu bildirilen düve alım desteği için şahsen başvurulması gerektiği de aktarıldı. Haber Merkezi

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)