Sezer,“Topraklar Kılıç İle Fethedilir, Saban İle Korunur!”
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Bölge tarımının masaya yatırıldığı “Cumhuriyet’imizin 100. Yılı Hamzadere Tarım Zirvesi” toplantısı, dün gerçekleştirilirken, toplantıda konuşan İpsala Ticaret Borsası (TB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’inin, yaş sebz

Saat 13.30 sıralarında, Keşan Belediyesi Selim Sesler Konferans Salonu’nda başlayan zirveye; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu ile Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Burak İşçimen, Yeni Karpuzlu Belediye Başkanı Ufuk Atalay, Keşan, İpsala ve Enez Ziraat Odası Başkanları, Keşan’daki STK’ların başkan ve temsilcileri, çiftçiler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu zirvenin açış konuşmasını Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan yaptı. Geçen yıllarda da bölge tarımıyla ilgili toplantılar yapıp üreticilere bilgilendirmelerde bulunduklarını ifade eden Darcan“Kuraklık ile ilgili önlemlerimizi ne kadar erken alırsak, bunu en az zararla atlatabiliriz.” dedi.

Sezer: “Elinde parası olup gıdaya ulaşamayan ülkeler görülmüş, bu da gıdaya sahip olan ülkeleri çok parası olan ülkelerden daha önemli hale getirmiştir”

Daha sonra söz alan Necmi Sezer, son yıllarda gıda, su, enerjinin daha fazla konuşulmaya başlandığını vurgulayarak, “İklim değişiklikleri, küresel Isınma ile birlikte daha fazla oluşmaya başladı. Bu da seller, kuraklıklar olarak oluşmakta olup bitkisel üretimde verim kaybına sebep olmaktadır. Koronavirus, savaşlar gıda üretmenin önemini bir kez daha göstermiş, elinde parası olup gıdaya ulaşamayan ülkeler görülmüş, bu da gıdaya sahip olan ülkeleri çok parası olan ülkelerden daha önemli hale getirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi; Tarımın, savunma sanayi kadar önemli olduğunu ve bizlerin de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak yıllardır savunduğumuz tarımda planlı üretim modeli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yürürlüğe girmiştir. Planlı üretim ile ülkede fazlası olan ürünler ekilmeyecek, eksik olan ürünler ekilecektir. Böylelikle dışa bağımlılığımız ve ithalat azalacak, ihracatımız artarak, cari açığımızın azalmasına katkı sağlayacaktır. Planlı üretim modelinde 4 ürün hariç tutulmuştur. Bu ürünleri her yerde ekip üretme izni verilmiştir. Bölgemizin en önemli ürünü olan Çeltik de bu ürünlerden biri. Diğer ürünler; zeytin, fındık ve çaydır. İpsala, Keşan, Enez,  Hamzadere Bölgesi barajımızın açık ve kapalı sulama kanallarının ivedilik ile tamamlanıp, toprağın suya kavuşması, ikinci ürün ile bölge halkının gelirinin artması, ülke ekonomisinin daha fazla kazanması sağlanacaktır. Ülke pirincinin takriben %30’unu üreten bir bölgeyiz. Hamzadere Sulama Birliği 2024’te iyi bir enerji projesi hazırlamakta olup su maliyetimizi düşürecektir.” dedi.

“Hayvancılık için çok önemli olan meralarımızı ıslah edip, daha verimli hale getirmeliyiz”

Kırsalda nüfusun giderek yaşlandığına da dikkat çeken Sezer“Gençleri üretime kazandırmak için zaman kaybetmeden çalışmalıyız. Kentsel dönüşüm gibi köysel dönüşümler yapabiliriz. Suyumuzu doğru kullanalım, sahip çıkalım. Hem bölgemiz, hem de ülkemizde, akarsulardan denizlere akıp giden sudan daha fazla yararlanmak için yarım kalan barajların tamamlanması, daha fazla su depolayıp yaz dönemlerinde üretime dönüşmesi, daha fazla Ürün üretilmesi sağlanacaktır. Bölgemizde Çakmak barağı bunun bir örneğidir. Aldığımız bilgiye göre barajın nehirden doldurulması için ileti kanalının ihalesi yapılmıştır. Tarımda ölçek büyümeli toplulaştırmalar devam etmelidir. Çoban sorunu önemli bir sorundur. Hayvancılık için çok önemli olan meralarımızı ıslah edip, daha verimli hale getirmeliyiz. Toprak tahliline verilen destekler azaldığından ötürü üretici tahlil yaptırmıyor, laboratuvarlar birer birer kapanıyor, sahip çıkılmalıdır. Üretmek önemlidir. Fakat daha önemlisi ürettiğimizi doğru tüketmek, muhafaza etmektir. İstatistikler gösteriyor ki; Dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’inin, yaş sebze ve meyvenin %40’ının çöpe gittiğini de unutmayalım. Topraklar kılıç ile fethedilir, saban ile korunur!” diye konuştu.

Helvacıoğlu: “Hamzadere’nin tarımsal anlamda adeta röntgenini çekiyoruz”

Zirvede konuşan Mustafa Helvacıoğlu da, bugüne kadar tarihten depremselliğe, kent belleğinden kent birikimine birçok alanda çalıştay, sempozyum, kongre gibi bilimsel buluşmalar düzenlediklerini belirterek şunları söyledi; “Bugün, akıl ve bilim perspektifinden tarıma mercek tutuyoruz. Bugün Hamzadere’nin tarımsal anlamda adeta röntgenini çekiyoruz. Bölgemizin can damarını, uzmanlarıyla masaya yatırıyoruz. Baklagillerimizden, yağlı tohumlarımıza, ayçiçeğimizden, yem bitkilerimize, çeltiğimize, tatlı su habitatlarımızdan, hayvan ırklarımıza birçok konuyu hocalarımızla değerlendireceğiz. Yanlış tarım uygulamalarından, iklim değişikliğine ve kuraklığa kadar birçok açıdan adeta pencereler açacağız. Bu buluşma, yerel kalkınma adına da çok önemlidir. tarımsal performansımızla birlikte,ticaret ve sanayimizin randımanı açısından da mühimdir. Bileğim odur ki, Hamzadere bölgesinde, önemli bir rol üstlenen tarım, ivme kazansın tarımsal üretimlerimizin katma değeri artsın. Benim, bu toprakların bir evladı olarak temennim, Hamzadere gıdada öncü olsun, markaları çoğalsın. Bilimden referans alınsın, bilgi temelli ekonomiye geçilsin. Daha fazla ortaklık, daha fazla işbirliği olsun. Verilen bilgilerin kesinlikle faydalı olacağına inanıyor, başta bilgilerine başvuracağımız hocalarımız olmak üzere, üniversitelerimize, katkı sunan kamu kurum ve kuruluşlarımıza, oda ve borsalarımıza yürekten teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Orak, Prof. Dr. Fadul Önemli, Prof. Dr. Fatih KonukçuProf. Dr. İsmet Başer, Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yalçın KayaProf. Dr. Mustafa TanProf. Dr. Cem TokatlıDoçDr. Süleyman Kök ve Doç. Dr. Necmi Beşer’in konuşmacı olarak katıldığı zirveye geçildi. Moderatörlüğünü TÜ Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi’nin yaptığı zirvede, hayvancılıktan yem bitkileri üretimine, hububat üretiminden iklim değişiklikleri ve yaşanan kuraklık ile ilgili gelişmeler değerlendirilip çözüm yolları konuşuldu.

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri Sezer,“Topraklar Kılıç İle Fethedilir, Saban İle Korunur!”
Yorumlar (0)