“Çeltik Hasadı Ay Sonu İtibariyle Tamamlanacak”
Paylaş
Tweetle
Paylaş

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltik hasadının ay sonu itibariyle, bölgede tamamlanacağını söyledi.

“Hasat ay sonu itibariyle tamamlanacak”

Çeltik üretimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Balcılar“Çeltik hasadı ay sonu itibariyle tamamlanacak. Bu yıl fiyatın ve bereketin iyi olması nedeniyle, üretici para kazandı. Ancak, bazı üreticilerimiz, düşük ürün aldığı yerleri söylemek yerine yüksek verim aldığı yerleri sürekli dile getiriyorlar. Örnek vermek gerekirse; bazı yerlerde 900 kilogram verim alınırken, bazı yerlerde 600-700 kilogram verim alınıyor. Sanki tüm alanlarda yüksek verim alınmış algısı oluşturuluyor. Gelecek süreçte, sanayici verimlerin çok yüksek seviyede olduğunu düşünerek, bizim işimize göz diker hale gelecektir. İpsala Belediyesi ve vakfa ait çeltik arazileri ihale çıktığında, fiyatlar yukarılara çıkmasına neden olacaktır. Kurumların kiraladığı arazilerin fiyatları arttığı zaman şahısların kiraladığı alanların fiyatları da artmış olacak. Üretici arkadaşlarımız bu konuda biraz dikkat etmelerini istiyorum. Aksi takdirde, tüm üreticiler olarak bunun ağır faturasını ödemiş oluruz. İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan’da yaşanan kuraklık nedeniyle, ekilişlerde düşüş yaşandı. Ama gelecek yıl üretim arttığında ve girdi maliyetleri yüksek olduğunda, işin rengi değişecektir.” dedi.

“Çeltik ekimlerinin %80’i kiralık arazilerde yapılıyor”

“Üretici olarak, gelecek üretim sezonu için plan ve programınız nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik üreticisi ekimlerinin, %20’sini kendi tapulu arazilerinde yaparken, %80’ini kiraladığı arazilerde yapıyor. Daha sonra tohum tedariki yapılacak. Ürün paraya döndükçe, mazot ve zirai ilaç harcamaları yapılıyor. 2023 yılı üretim sezonu için girdiler hesaplanıp, ona göre plan ve program yapılacaktır.”

(Haber: Deniz Çil- Gündemsaros)

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar