Taş, sünnet konusunda aileleri uyardı.
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı ve Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ragıp Taş, erkek çocuğu olan ailelerde sünnet telaşına dikkat çekerek, sevinç ve mutluluk veren sünnet konusunda aileleri bilgilendirdi.

Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı ve Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ragıp Taş, erkek çocuğu olan ailelerde sünnet telaşına dikkat çekerek, sevinç ve mutluluk veren sünnet konusunda aileleri  bilgilendirdi.

Taş, sünnetin erkek çocuklarda doğuştan penis (büllük) başını örten deri kılıfın cerrahi olarak kesilmesi olduğunu bildirerek, tıbbi adının da, sünnet yapmak anlamına gelen “Circumcision (Sirkimsizyon)”, çepe çevre kesme olduğunu söyledi. Sünnet olayının hem tıbbi, hem dini, hem de sosyal yönü olduğunu vurgulayan Ragıp Taş“Sünnet olma, İbrahimi (Hz.İbrahim) bir gelenek olarak dinimizde vardır. Peygamber emridir. Ancak bazı toplumlarda sünnet olmanın Müslüman olma anlamına geldiği içindir ki sonradan Müslüman olan erkeklerde de sünnet işlemi tercih edilmektedir.” dedi.

“Bazen düğün, bazen mevlüt gibi toplumsal dayanışma ve kaynaşma aracı yaparak bu olayı yüceltmişlerdir”

Sünnetin, toplumsal yönünün ise çok daha önemli olduğuna işaret eden Taş, Türk halkının bu sosyal olayı çok ileri boyutlara taşıyarak etkinliğe dönüştürdüğünü dile getirerek, “Bazen düğün, bazen mevlüt gibi toplumsal dayanışma ve kaynaşma aracı yaparak bu olayı yüceltmişlerdir. Aileler için bir sevinç ve kaynaşma günüdür. Erkek çocuklar için kendilerini şehzade gibi hissettikleri gündür. Sünnet şölenleri nişan, evlenme, askere gönderme şölenleri gibi kabul görmüştür. Bazı varlıklı aileler, belediyeler ya da dernekler, fakir-fukara, öksüz ve yetim çocukları da sünnet ettirerek bir toplumsal yardımlaşma şeklinde manevi bir boyut kazandırmışlardır.” diye konuştu.

“Sünnet yapmak, önemli cerrahi bir işlemdir”

Sünnetin tıbbi yönü ile ilgili olarak da bilgiler veren Ragıp Taş, bu konunun da son derece önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi; “Allah bütün canlılara beslenme ve üreme ve çoğalma duygusu vermiştir. Üreyip canlılığını devam ettirmek, kendi genlerini ileriki nesillere aktararak neslinin devam etmesi istenmektedir.  Sünnet yapılan organ üreme ve çoğalma için gereklidir. Hem tohum hücresi, hem idrarı taşır, hem de cinsel ilişkide doyum için gereklidir. Penis vücutta en iyi beslenen organdır. Çift atardamarı (temiz kan) olan iki organdan birisidir. Diğeri göbek kordonudur. O da anne karnında çocuğu besler. Ayrıca bol sinir taşımaktadır. Hem duyusal(dokunma) sinirleri çoktur, hem de otonom (istemdışı) çalışan sempatik ve parasempatik dediğimiz sinirleri vardır. Vücuttaki hücrelerden sinir hücreleri harab olursa yenilenemez, tamiri mümkün değildir. Diğer vücut hücrelerinden çoğu yenilenebilir hücrelerdir. O halde sünnet ameliyesi önemli cerrahi bir işlemdir. Sünnetten önce; Çocukların genital organları (testis ve diğerleri) iyice muayene edilmeli, kan tahlili, kanama, pıhtılaşma zamanı yapılmalı, anomali olup olmadığına bakılmalıdır. Sünnetin en iyi yaş aralığı 0-2 yaştır. Çocuk bilinçlenmeden yapılması en uygundur. Bu olmuyorsa 6-7 yaşından sonra, çocuk bilinçlendikten sonra çocuğu kandırmadan, dürüst davranarak kendi isteği ile sünnet olması sağlanmalıdır. Çünkü bu yaşlarda çocuklarda psikolojik olarak iğdiş edilme, penisini kaybetme korkusu çoktur. Sünnetin birçok metodu vardır. Ancak en iyi sünnet, lokal veya genel anestezi ile steril ortamda, bu konuda bilgi ve belgesi olanlar tarafından yapılmalıdır. Aletler steril olmalı, toplu sünnetlerde çok dikkatli olmalıdır. Aletler yoluyla hem enfeksiyon hem de taşıyıcı sarılık (Hepatit-B) birbirlerine taşınabilir. Sık sık enfeksiyon olanlarda, sünnet derisi dar olanlarda erken sünnet edilir. Ayrıca doğuştan delik anomalisi olanlarda kanama ve pıhtılaşma zamanı bozuk olanlarda, bazı ilaçlara alerjisi olanlarda yapılmamalıdır. Veya tüm tedbirler alındıktan sonra yapılmalıdır. Sünnetin faydalarına baktığımızda, idrar yolu enfeksiyonlarını önlediğini söyleyebiliriz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha az olur. Penis kanseri riski azalır. Ayrıca son zamanlarda Dünya Sağlık Teşkilatı AİDS ile mücadelede sünnet olun çağrısı yapmaktadır. Sünnet olanlarda AİDS’ e yakalanma riskinin %60 azaldığı tespit edilmiştir.” 

“Sünnetin, düğün ya da mevlütten bir hafta önce yapılması daha uygun olur”

Sünnetin, düğün ya da mevlütten bir hafta önce yapılmasının daha uygun olacağını dile getiren Taş, sözlerini şöyle tamamladı; “Düğün salonunda ve evlerde mümkün mertebe yapılmamalıdır. Çocuklar 6-7 yaşından büyükse ikna ederek, kandırmadan, korkutmadan yapılmalıdır. Çocuğun hayatında önemli bir yeri olan sünnet olayını güzel anılarla hatırlaması için gereken itina ebeveynler tarafından gösterilmelidir.”

Fevzi Can Direk –Gündemsaros)

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)