M. Akif Ersoy ve Noel Dayı
Bu içerik 27 Aralık 2017 16:05 tarihinde eklendi ve 162.997 kez okundu

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, imamlıktan Üniversite hocalığına kadar yükselen bir babanın evladı olarak, İstanbul Fatih'te dünyaya gelmiştir. Aile ve okul eğitimini sağlam temellerde almış, girdiği tüm okulları birincilikle bitirmiştir. Dil derslerine karşı ilgisi çocukluğunda başlamış, Türkçe, Arapça, Acemce ve Fransızca derslerinde okul hayatında hep birinci olmuştur.   Annesi medrese okumasını istese de babası Mülkiyeyi tercih etmesine vesile olmuştur. 16 yaşındayken babasını kaybeden Mehmet Akif, ailenin yükünü üzerine almış, bir yıl sonraki büyük İstanbul yangınında evleri de yandığında, omzundaki yük ağırlaşınca Mülkiye'den ayrılıp devlet memurluğu garantili Baytar mektebine geçmiştir. Çocukluğundan itibaren düzenli ve planlı bir hayat yaşamıştır. İyi de bir sporcudur. Şiire merak salınca Arap edebiyatını incelemiş, dünyada kalıcı bir eser bırakmanın ancak ilhamı Allah'tan alınca gerçekleşeceğini fark etmiştir. 20 yaşında 6 ay gibi kısa bir sürede Kur'an'ı ezberleyerek Hafız olmuştur. Artık sanat anlayışında Allah'ın kelamından Peygamberimizin hadislerinden alınan ilham vardır.

Baytar mektebini bitirip Rumeli, Anadolu ve Arabistan’da üst düzey veterinerlik faaliyetlerinde bulunmuştur.İşte tam bu dönemde Birinci Dünya savaşı, Balkan savaşları, İstiklal savaşı meydana gelmiştir .Mehmet Akif  şiirlerinde birlik beraberlik, umut ,cesaret ve bilhassa iman konularını işlemiştir . Milli Mücadele'ye büyük katkılar sağlamıştır. Konya isyanının bastırılmasında büyük bir gayreti olmuştur. Kastamonu’da çıkardıkları gazete yurdun her yanına dağıtılmış Rusya ya girişi yasaklanacak kadarda etkili olmuştur. Nasrullah Camii vaazları, Yılanlı Tekkesi sohbetleri dilden dile, gönülden gönüle yayılmıştır. Atatürk'ün daveti ile Ankara'ya gelip Tacettin Dergahına yerleşmiş, hizmetlerine burada devam etmiştir. İlk Mecliste Burdur Milletvekili olarak görev almıştır. Meclisin Ankara'dan Kayseri'ye taşınma kararına karşı çıkmış ve Mustafa Kemal Atatürk'ü ikna etmiştir. İstiklal Marşını para karşılığı yazmayacak kadar onurlu bir şahsiyettir. Dönemin Milli Eğitim Bakanının kıramadığı ricası ve para almayacağı taahhüdü üzerine, iman dolu dizeleriyle İstiklal Marşı'mızı yazmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde gözyaşlarıyla ayakta alkışlanarak kabul edilmiştir. Hasta yatağında O nu ziyarete gelenlerden birisi İstiklal Marşı tekrar yazılsa daha iyi olmaz mı deyince, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın demiştir.

Hayatı yokluk içinde, mütevazı biçimde, bir lokma bir hırka anlayışıyla geçmiştir. İstiklal Marşı'ndan dolayı verilen ödül parasını Ordumuza giysi diken Hilali Ahmere bağışlamıştır. Lakin o günlerde palto alacak, kendisini giydirecek parası yoktur. 20 Aralık 1873 te doğan Mehmet Akif ERSOY, 27 Aralık 1936 da vefat etmiştir. Çok ilginçtir ki cenazesine resmi bir katılım olmamıştır. Üniversite gençliği kaldırmıştır cenazesini. Hatta iki yıl sonra mezarını yine gençler yaptırmıştır. Geriye muhteşem eserler, iman dolu yürekten, sinelere seslenen dizeler ve şahsiyet dolu bir hayat bırakmıştır.

YILBAŞI VE NOEL DAYI

Sevgili dostlar herkesin bildiği yılbaşı ve Noel ile ilgili standart mevzuları söylemek istemiyorum. Dünyada ki tüketim endüstrisi, reklamlarla artık Müslümanları da noel bayramı kutlayıp, hediye alan veren hale getirmiştir. Çok masumca sebeplerle, her geçen yıl bu çark Müslümanları içine çekmektedir. Şunu diyenler olacak. Benim Noel dayı ile baba ile amca ile işim yok. Biz yeni bir yılın girişini kutluyoruz. Ben köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyemeyecek, zamana göre konuşmayacak kadar idealist bir din adamıyım. Yanlış olanı tabii ki söyleyeceğim. Mazeretiniz sizin olsun. Herkes dayanabileceği kadar günah işlesin. Kendi günahımızdan mes’ulüz.İki cümlede  ikazımı yaptım. İki soru sormak istiyorum.

1-)Yılbaşı gecesi evinizde, hindi, kırmızı noel baba şapkası, çam ağacı, sofrada içki ve küçüklerin büyüklerin hediyeleşmesi var mı? Malum bunlar yılbaşının değil, Noel Bayramı'nın adetleri..

2-) Hristiyan âlemi bugün evin içinde ve dar alanda karşılık bekleyerek, birbirleriyle hediyeleşip dünyayı bencilleştirdiler. Bizler İslam ve Türk büyüklerimizi örnek alarak, dünyadaki, çevremizde ki mağdurlar ve mazlumlar için yeni yıla girerken Kızılay'a 2868 den, Diyanet Vakfı'na 5601 den bir SMS le sadece 10 TL bağışlasak olmaz mı? Ben yapacağım…

Seneye görüşmek üzere….Selam ve dua ile…

 

Mehmet+Akif+Ersoy+ve+Noel+Dayı
Yorumlar (0)

Diğer Makaleleri

Fatih ŞAHİN

TARİH YAZMAK KANIMIZDA VAR..

26 Ağustos 2022 14:16 | Hit: 9.867

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Din Görevlileri ve Cumhuriyet.

29 Ekim 2018 13:49 | Hit: 75.589

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Çanakkale’den Afrin’e…

19 Mart 2018 14:57 | Hit: 151.980

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

HEY ÇOCUK! İSTİKLÂL BİR CADDE ADI DEĞİLDİR!

12 Mart 2018 09:03 | Hit: 57.629

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Kadın İnsandır, Biz İnsanoğlu..

09 Mart 2018 09:30 | Hit: 57.901

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Çocuklarımız Benden İzinsiz Bana Dokunamazsın Diyebilsin!

21 Şubat 2018 09:09 | Hit: 57.477

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları