Müslüman Nasıl Olmalı?
Bu içerik 27 Kasım 2017 09:52 tarihinde eklendi ve 162.179 kez okundu

Bugün sokaklara çıkıp, Müslüman nasıl olmalı? Diye sorsak, eminim ki herkes bir sürü fikir verip, yorum da bulunacaktır. Zaten toplumumuzun genel özelliklerinden birisi de şu değil midir? Konu futbol, siyaset ve din olunca herkes çok bilgili ve en iyi bilendir. Aslında dini konuda konuşmak için iyi bir dini eğitim almak gerekmez mi? Fatiha suresini bile doğru düzgün okuyamayan, anlamını hiç bilmeyen insanların dini konularda ahkâm kesmesi ne derece mantıklıdır? Müslüman nasıl olmalıdır?   Sorusunun cevabını verirken Mü'minun suresinin manasını hiç okumamış birisi nasıl böyle bir sorunun cevabını en iyi ben veririm diyebilir ki?   Satırlarıma Müminun suresinin mealini yazarak devam etmiyorum. İlk emri oku olan kitabımız Kur'an'ın Mealini, hatta en önce Mü'minun suresinin anlamını lütfen okumanızı istırham ediyorum. Peki, Müslüman nasıl olmalı diyorsanız… İş te cevap…

Müslüman güzel ahlaklıdır. Bütün insanlara karşı doğru sözlü ve dürüsttür. Hile yapmaz, aldatmaz, ihanet etmez. Yalancı şahitlikte bulunmaz. Nasihat eder. Hayra öncülük eder. Sözünde durur. Haya sahibidir. Kendisini ilgilendirmeyen işlere karışmaz. İnsanların mahrem meselelerini araştırmaz. Gösterişten uzaktır. Her durumda adaleti gözetir. Zulmetmez. Sevmediği insanlara karşı da insaflıdır. Hiçbir insanın başına gelen kötülüğe sevinmez.  Kötü zanda bulunmaz. Gıybet ve koğuculuk yapmaz. Sövmez ve çirkin söz söylemez. Kimseyle alay etmez. İnsanlara karşı yumuşak ve merhametlidir. Zor durumda olana yardımcı olur. Cömerttir. Yaptığı iyilikleri başa kakmaz. Zorluk değil kolaylık gösterir. Kıskançlık yapmaz. Yapmacık söz ve davranışlardan kaçınır. Güler yüzlüdür. Büyüklük taslamaz, alçak gönüllüdür. Boş işlerle uğraşmaz.  Hastayı ziyaret eder. İnsanların dertleriyle yakından ilgilidir. Başkalarını kendine tercih eder. Yapılan iyiliğe değer verir ve teşekkür eder.

Müslüman örf ve adetlerini İslamî ölçülere uydurur. Büyüklere saygı gösterir. Hakk’a çağırır. Davetinde nazik, hikmetli ve edeplidir. Gözlerini, kulaklarını haramdan koruduğu gibi, aklını, kalbini, niyetini de her türlü kötülükten korur. Sabırlı ve ümit vardır. Allah’ın rahmetinden asla ümidini kesmez. Dini ve ilmi alanda bilgilidir. Faydasına ve zararına olan şeyleri öğrenir ve ona göre hareket eder. Ağırbaşlı ve saygılıdır. Fıtridir, doğaldır, olduğu gibi görünür, göründüğü gibi de olur. Her daim Allah’a itimat eder.  Beden ve ruh temizliğine önem verir ve buna uygun yaşar. Bilmediği bir şey hakkında hüküm vermez. Her nerede olursa olsun, hatta kendi aleyhine de olsa, hak ve adaletten ayrılmaz. Düşmanlarına karşı da adaleti ve insafı bırakmaz, onların düşmanlıkları dolayısıyla adaleti çiğnemez.  İsraf ve cimrilikten sakınır.  Ne eliyle ne diliyle hiçbir kimseyi incitmez. Varlık zamanında da, darlık zamanında da başkalarına elinden geldiği kadar yardımda bulunur.

Müslüman tembel değildir. Dünya için hiç ölmeyecekmiş gibi çalışır, yarın ölecekmiş gibi de ahirete hazırlanır; her iki vazifesini eksiksiz yapar. Allah ve peygamber sevgisini her şeyden üstün tutar. En büyük gayesi, hakiki bir Müslüman olmaya çalışmak, İslamı yaşamak-yaşatmak ve bu suretle bütün insanlara örnek olmaktır. Yaratılanı, Yaratandan ötürü sever. İnsanlara ve hayvanlara merhametli davranır,

Sevgili dostlar, bu liste yazdıkça  çook uzar gider….Kısaca Müslüman dinini iyi öğrenmelidir, öğrenmek zorundadır. Lakin dinini yaşayıp, yaşamamak kişilerin kendi iradesi ve tercihidir. Herkes ALLAH’ın huzurunda kendi hesabını verecektir.

Ne mutlu iyi Müslüman, iyi insan olanlara….olabilmek dileğiyle……….

 

Müslüman+Nasıl+Olmalı?
Yorumlar (0)

Diğer Makaleleri

Fatih ŞAHİN

TARİH YAZMAK KANIMIZDA VAR..

26 Ağustos 2022 14:16 | Hit: 9.543

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Din Görevlileri ve Cumhuriyet.

29 Ekim 2018 13:49 | Hit: 74.789

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Çanakkale’den Afrin’e…

19 Mart 2018 14:57 | Hit: 151.695

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

HEY ÇOCUK! İSTİKLÂL BİR CADDE ADI DEĞİLDİR!

12 Mart 2018 09:03 | Hit: 57.348

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Kadın İnsandır, Biz İnsanoğlu..

09 Mart 2018 09:30 | Hit: 57.617

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Çocuklarımız Benden İzinsiz Bana Dokunamazsın Diyebilsin!

21 Şubat 2018 09:09 | Hit: 57.192

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları