Uysal, Kırsal Turizm İle Tarımı Evlendirmeliyiz”
30 Haziran 2017 09:50
İpsala Kaymakamlığı, İpsala Belediyesi, İpsala Ticaret Borsası (İTB), Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO), Keşan Ticaret Borsası (KTB) ve ilgili kurumların işbirliğinde düzenlenen İpsala Bölgesi İstişare toplantısı Cuma Günü İpsala Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı toplantıda pirinç başta olmak üzere tarımla ilgili gelecekte nasıl bir yol haritası oluşturulması gerektiği konuları ele alındı.
BİZ PİRİNÇTE TÜRKİYE’NİN MİLLİ TAKIMI OLMAYA ADAYIZ
Yaptığı açılış konuşmasında pirincin markalaştırılması konusunda çok önemli yol katedildiğini kaydeden Helvacıoğlu, İpsala Pirincini Türkiye’nin Pirinci yapmak için çok büyük bir çaba sarf edildiğinin altını çizerek, “artık biz bir takım olduk. Biz pirinçte Türkiye’nin milli takımı olmaya adayız. Türkiye’nin bir numaralı pirinci olmak istiyorsak, dünyaya kafa tutmak istiyorsak bu birlik beraberlikle yola çıkacağız. Önümüzde engel kalmadı. Pirinç deyince akla İpsala gelmeli. Türkiye üretiminin yarısını biz gerçekleştiriyoruz. O zaman bu pirince sahip çıkmalıyız.” şeklinde konuştu.
GİRGİN, “GIDA OLMAZSA OLMAZ.
Selamlama konuşmalarına geçildiğinde ilk konuşmacı İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin oldu. Konuşmasında günümüzde gıda üretiminin geldiği noktaya değinen Girgin, “gıda olmazsa olmaz. Bugün bir gömlek alıyoruz. Bunu 3 yıl 4 yıl giyebiliyoruz. Ama hangimiz 3 gün aç gezebiliyoruz. Bugün biz suyun merkezindeyiz, gıdanın merkezindeyiz. Bu bölgeyi doğru planlayalım.” dedi.
ALİOĞLU, “HAMZADERE BARAJI İLE BİRLİKTE YAŞ MEYVE SEBZE TARIMI DA ARTACAK”
KTSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ise Hamzadere Barajı ile birlikte yaş meyve sebze tarımının da artacağını söyleyerek, “TEPAV’a yaptırdığımız bir kitapçığımız var. Tarımda bölgemizin dünü bugünü ve yarınının ele alındığı çok ciddi bir çalışmanın yer aldığı bir kitapçık hazırlanıyor ve çok kısa bir sürede bunun dağıtımı gerçekleştirilecek.” şeklinde konuştu.
GÖRÜR, “İLÇEMİZE GELENLER PİRİNCİMİZİ NEREDEN ALACAKLARINI BİLMİYORLAR”
İpsala Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necati Görür de markalaşmanın öneminin altını çizerek İpsala Pirinci Markasına sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı.
İpsala Pirincinin tanıtım ve pazarlanması yönündeki görüşlerini dile getiren Görür, tabelaları gören, ilçemize gelen yerli veya yabancı turistler pirincimizi nereden alacaklarını bilmiyorlar. Ana yol üzerindeki belirli noktalara satış reyonları yapılarak hem pirincimizin tanıtımı hem de satışı daha kolaylıkla gerçekleştirilecektir” dedi.
YÖRÜK, “YENİ AÇILACAK OLAN SULAMA BÖLGELERİNE ÇELTİĞİN DIŞINDA FARKLI ÜRÜNLER EKELİM”
Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ise Hamzadere Barajının devreye girmesi ile birlikte yeni tarım alanlarının oluştuğunu ifade ederek, “yeni açılacak olan sulama bölgelerine çeltiğin dışında farklı ürünler ekelim. Burada hemen yanı başımızda kocaman zengin bir Avrupa Birliği var. Biz bu AB’ye ne satıyoruz ne gelir elde ediyoruz? Aynı şekilde 250 km uzağımızda yer alan yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip İstanbul’a ne satıyoruz oradan ne kazanç elde ediyoruz? Bunun araştırmasını iyi yapıp planlamalarımızı buna göre yapmalıyız. Ayrıca birliklerimizin de üretimi planlayan, depolayan, üretimden tüketime kadar zincirin halkalarını oluşturan kurumlar olması lazım. Artık planlı üretim şekline geçmemiz lazım. “ dedi.
HELVACIOĞLU, “ROTAYI PİRİNCE YÖNELTMELİYİZ. AKSİ HALDE GÖNEN BİZİ PAZARLAR”
Toplantının ikinci bölümünde de markalaşmanın önemi ele alınarak tek bir logo oluşturulması ve herkesin bu logoyu kullanması gerektiğinin altı çizildi.
İpsala’nın pirinçle öne çıkması gerektiğini ifade eden Helvacıoğlu, “rotayı pirince yöneltmeliyiz. Aksi halde Gönen bizi pazarlar. İpsala pirinci bölgemizin ana hediyeliği haline gelmeli. Gelene- gidene İpsala pirincinden oluşturulan hediye paketleri vermeliyiz. Ama bunu da yapabilmemiz için üreticilerimizin, fabrikacılarımızın; STK’lara, belediyelere ve diğer birliklerimize, üniversitemize yardım etmeleri lazım. Örneğin benzin istasyonlarında aracının deposunu dolduran bir vatandaşımıza İçinde İpsala pirincinin yer aldığı bir hediye kutusu verilmeli.” dedi.
BALCILAR, “DÜNYA ORTALAMALARININ ÜZERİNDE ÜRETİM YAPIYORUZ ANCAK PARA KAZANAMIYORUZ”
Helvacıoğlu’nun ardından söz alan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar çeltik üreticilerinin sorunlarına değinerek dünya ortalamalarının üzerinde üretim yaptıklarını ancak para kazanmadıklarını belirtti.
İpsala Kaymakamı Ali Uysal’ın göreve ilk başladığında hemen bir komisyon oluşturarak pirinçle ilgili bir çalışma başlattığını söyleyen Balcılar, “sayın kaymakamımız bizleri çağırarak bir araştırma yaptığını ve gümrük kapısında yılda bir milyon 800 bin araç giriş çıkış yaptığını ancak İpsala’nın pirinci ile ilgili tek bir yazının dahi olmadığını bize söyledi. Pirincin tanıtılması için çalışmalar yapmaya başladık. Ancak belediyeden talibimiz yerine getirilmedi ve bizim hayallerimiz suya düştü. Bu gümrük yolunda pirincimizin satışını yaptığımızda muhteşem bir tanıtım olur.” Şeklinde konuştu.
KERMAN, “KARAYOLLARI EKİPLERİ ÇALIŞMALARINI BİTİRİP ARAÇLARI ORADAN ÇEKTİĞİNİN ERTESİ GÜNÜ PİRİNÇ SATIŞ NOKTASINI OLUŞTURACAĞIZ
Balcılar’ın ardından İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman söz alarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket edildiğinde hem zaman hem de para sorunlarının altından kalkılacağına inandığını ifade ederek, “ilçemizin pirincinin tanıtılması konusunda yaptığımız çalışmada sonuç alınamamasının sebeplerinden bir tanesi karayolları çalışmasından dolayı dörtyolda bulunun belediyemize ait araziye çalışmalar tamamlanıncaya kadar bir şey yapamamamızdan dolayı.
İpsala pirincinin logosunun konulacağı alandaki tapu sorunu nedeni ile de bu çalışmalarımızdan sonuç alamadık. Ancak karayolları çalışması tamamlanmasının hemen ardından bu tanıtım çalışmasını gerçekleştireceğiz. İpsala’nın en önemli merkezi, Avrupa’ya açılan sınır kapısı olmasına rağmen maalesef bundan hiçbir şekilde faydalanamıyoruz. Karayolları ekipleri çalışmalarını bitirip araçlarının oradan çektiğinin ertesi günü pirinç satış noktasını oluşturacağımızın sözünü de buradan veriyorum.
Çeltik, pirinç deyince bunun depolanması ve Pazar piyasasının oluşması adına belediyemiz bünyesinde oluşturulan şirket aracılığı ile 20 bin tonluk lisanslı depoculuk belgesini aldık. Projemiz hazır. Bunun kredisi de onaylandı, en kısa zamanda lisanslı depoculuğun inşaatına başlayacağız.” Şeklinde konuştu.
ARDA, “ERGENE NEHRİ KİRLİLİĞİNİN BIRAKTIĞI GÖLGEYİ ORTADAN KALDIRMALIYIZ”
İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda ise sulamada kullanılan suyun kaynağının sağlıklı bir şekilde anlatılarak Ergene Nehri kirliliğinin bıraktığı gölgeyi ortadan kaldıracağını düşündüğünü belirterek, “çeltik üretiminde Meriç Nehri suyunun kullanıldığını veya sulama göletlerinde beklemiş olan yani kirliliği neredeyse sıfıra inmiş suyun kullanıldığını tanıtımlarda vurgulamamız gerekiyor. Bu talebi ve güveni arttıracak bir unsurdur. Ayrıca üniversite tarafından yapılan, doktora, yüksek lisans veya araştırma projesi çalışmalarını üretici birliklerinin desteklemesini, gerekirse sponsor olmalarını öneriyorum. Çünkü oradan çıkacak sonuçların geçtiğimiz yıllarda bölgede yaşadığımız sorunda olduğu gibi kullanılarak o sorunun çözülmesinde büyük katkısı oluyor.
Öğrencilerimiz tanıtımın en büyükelçileridir. Buradan mezun olup memleketlerine gittiklerinde buradan aldıkları bilgileri yaşadıkları yerlerde anlatarak pirinçle ilgili olumsuz algıların ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacaklar.” Dedi.
YILMAZ, “ÇUVALLARA KOYACAĞIMIZ ÜRÜNÜN STANDARDI AYNI OLMALI”
Genç İş Adamları Derneği adına konuşan Mustafa Yılmaz da, İpsala Pirinci logosu taşıyan pirinç çuvallarını içine hangi ürünün konulacağı konusundaki düşüncelerini dile getirerek, “çünkü son yıllarda artan birçok yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı çeşitler var. Bunların standartlarının nasıl belirleneceği ile ilgili mutlaka bir çalışma yapılmalı. Çünkü hangi marka olursa olsun çuvallara koyacağımız ürünün standardı aynı olmalı. Ayrıca karayolları çalışması tamamlandığı gibi pirinçle ilgili yapılan projelerin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi lazım. Bunun ilçemize ve üreticimize çok büyük fayda sağlayacağına inanıyorum.” Dedi.
UYSAL, “BURADA KIRSAL TURİZM İLE TARIMI EVLENDİRMEMİZ LAZIM”
Toplantının son konuşmacısı ise İpsala Kaymakamı Ali Uysal oldu.
İpsala’da göreve başlayalı yaklaşık 6 ay olduğunu belirterek sözlerine başlayan Uysal, hem toprak hem de insan potansiyeli bulunan bir yerde ilk defa çalıştığını belirterek, “burada dünya çapında tesisler var. Ancak pirincin tanıtımı ile alakalı hiçbir çalışma yok.
Dünya çapında gurur duyacağımız bir çiftçi kitlesi var. Türkiye’de hiç olmayan bir kitle var. İşletmelerin çok büyük olması, sanayileşme ile ilgili inovasyonu getirmiş, bu çok büyük bir şans. Tek eksiğimiz bu yol üzerinde gerçekleştireceğimiz pazarlama ve tanıtım diye düşünüyorum. Yol kenarında oluşturacağımız sağlı sollu satış reyonları ile pirincimizin tanıtılmasına müthiş bir katkı sağlayabiliriz. Burası kırsal turizme çok uygun. Burada kırsal turizm ile tarımı evlendirmemiz lazım. Sloganımız bu olmalı. Burada konuşulanlar sadece konuşmayla kalmamalı. Bir dahaki toplantıda kim hangi parayla ne zaman ne yapmalıyı konuşmalıyız. Türkiye’de yapılamayacak hiç bir şey yok. Komisyon olarak İpsala Gümrüğüne hem girişe hem çıkışa hitap eden bir dükkan kiralayacağız. Her gelen geçene hazırlayacağımız 250’şer gramlık pirinç paketlerini hediye ederek pirincimizin tanıtımını yapacağız.
İpsala’nın Türkiye’de müthiş bir tanınırlığı var ancak pirincini hiç kimse bilmiyor. Bayramdan sonra -mış gibi değil gerçek bir toplantı yapmak lazım.” Dedi.
ARDA’YA YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ
Toplantının sonunda 2006 yılından bu yana İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak görev yapan ayrıca 4 yıllık üniversitenin ilçemize kazandırılmasında çok büyük katkısı olan Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda’ya “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verildi.(Yeni Gazete)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri