İpsala’da çeltik hasadı, törenle başladı
15 Eylül 2017 09:18
Türkiye’deki pirinç ihtiyacının karşılandığı en önemli bölge olan İpsala’da, çeltik hasadı önceki gün yapılan törenle başladı.
Saat 12.30 sıralarında başlayan törene; İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala ile Keşan’daki oda ve borsaların temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çeltik üreticileri katıldı.
Şimşek: “Birlik olarak 2017 yılında 160 bin dönüm çeltik arazisine su vererek, hizmet ettik”
Törenin açılış konuşmasını yapan Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek, “Birlik olarak 2017 yılında 160 bin dönüm çeltik arazisine su vererek, hizmet ettik. Bu evrede bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. 2018 yılında daha iyi olacağız. Hasadımızın tüm çiftçilere hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Darcan: “Çiftçi borç batağından kurtarılarak, hak ettiği alın teri verilmelidir”
Şimşek’in ardından konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, şunları söyledi: “Bir ülkenin bağımsızlığı sadece kendi toprağı ve milli sınırları ile beraber değildir. Tam bağımsız olabilmek için ekonomik olarak da kendi kendine yeter durumda olmalıyız. Üretim tam manada desteklenmeli, sürdürülebilir bir tarım politikası öncülüğümüz olmalıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; çiftçimiz bu ülkenin marabalığından kurtarılıp, efendileri konumuna getirilmelidir. Biz çiftçiler yılda 1 defa ürün satıp kazanç elde ediyoruz. Diğer sektörlerdeki gibi %15 kazançla bu çiftçi ayakta tutulamaz. Çiftçinin bu kazançları banka faizlerine gidiyor. Çiftçi borç batağından kurtarılarak, hak ettiği alın teri verilmelidir. Bu yıl 1 dekar çeltiğin maliyeti 1,80 TL civarında. Beklediğimiz fiyat bunun üzerindedir.”
Balcılar: “Osmancık cinsi çeltikte 2,30 TL gibi fiyat bekliyoruz”
Tören, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar’ın konuşmasıyla devam etti. Balcılar, konuşmasında, “Bugün çeltikçilerin bayramı. Biz hep birlikte büyük bir aileyiz. Yeni hasat sezonu hepimize hayırlı olsun. Emeklerimizi ortaya koyarak zor koşullarda üretim yapmanın ve istihdam sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Çeltik üreticileri olarak az bir destek ile ülkemizin pirinç ihtiyacının tamamını karşılayacağımıza inanıyoruz. Bundan dolayı üretimin sürmesi için üretim ve kazanç oranının dengeli olması yeterlidir. TMO’dan beklentimiz olduğunu açıkça söylemeliyiz. Ortaklaşa yaptırdığımız maliyet raporu hazırladık ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderdik. Osmancık için kg başına maliyetimiz 1,76 TL’dir. Bunun üzerine %30 kar payı ilave edilerek Osmancık cinsi çeltikte 2,30 TL gibi fiyat bekliyoruz.” dedi.
“Bundan sonra kimse bedavaya mal satmak zorunda kalmayacak”
2016 yılında Osmancık fiyatının 1,50 TL’ye kadar düştüğünü de hatırlatan Sedat Balcılar, şöyle devam etti: “TMO’nun müdahalesinden sonra Osmancık 2,04 TL’den işlem görmeye başlamıştır. Yöneticiler olarak önce malımıza kendimiz sahip çıkacağız. Güneşin altında canla başla çalışıyoruz. Malımıza sahip çıkarsak o zaman tüccar bu malı alacak. 2016’da TMO’nun yeni geliştirdiği sistemle hasat devam ederken, sanayici arkadaşlarımızın bir kısmı ofisin aldığı malları piyasaya sürmesini istediler. 2017 yılında sanayicinin üreticiden mal alacağını düşünüyorum. TMO Genel Müdürü, depolarında yerinde emaneti imzaladı. Bundan sonra kimse bedavaya mal satmak zorunda kalmayacak. Hiç kimse huzursuz olmasın.”
“2018 üretim yılında daha rahat üretim yapabiliriz”
Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Kuraklık nedeniyle tedirgin bir üretim yılı geçirdik. Bunun önlenmesi için sulama birlikleri ve DSİ’nin dersine iyi çalışarak kış aylarından barajlarımız Meriç Nehri’nden doldurulabilir. 2018 üretim yılında daha rahat üretim yapabiliriz.”
Sedat Balcılar, İpsala Pirinci’nin markalaşmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Uysal: “Girdi maliyetlerini düşürmek için bu bölge zirai ilacını kendi üretmeli”
Törende son olarak konuşan Ali Uysal da, sorunlara karşı biran önce çözüm üretilmesi gerektiğini ifade ederek, “Önce bir şükür etmemiz lazım. Çiftçi üretmiyorum dese ne yapacaksınız? Çiftçiler benim gözümde omuzda taşınacak insanlar. Bu topraklarda üretim yapmak takdire şayan bir şey. En büyük sıkıntı su. Su olmazsa ekim olmaz. Bu yıl su eksilmedi. Fakat Hamzadere Birliği de işi öğrendi. Kış başlamadan barajı dolduracak. Buradaki hedefimiz; DSİ veya Hamzadere’nin projelendirerek Meriç Nehri üzerine doğal setler kurarak baraj inşa etmemiz lazım. Bu maliyetleri %80 aşağı indirir. Bunu yapmamız lazım. Bu işe DSİ sahip çıkmalı. Girdi maliyetlerini düşürmek için bu bölge zirai ilacını kendi üretmeli. Gübre maliyeti biraz daha yüksek. Sarıcaali’de çeltik saplarından yenilenebilir enerji üretilecek. Bölgede ilk olacak.” şeklinde konuştu.
Hasat yapıldı…
Konuşmaların ardından kurban kesilerek, biçerdöver ile ilk çeltik hasadı yapıldı. Törene katılan üreticilere pilav-ayran ikramı yapıldı.
(Fevzi Can Direk Gündemsaros)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri