Sedat Balcılar, TMO’nun Alım Fiyatlarını Değerlendirdi
01 Kasım 2023 13:50
TMO’dan yapılan açıklamada, baldo grubu çeltikler 24 bin TL/Ton (55 Randıman), cammeo grubu çeltikler 23 bin TL/Ton (58 Randıman), Osmancık grubu çeltikler 20 bin TL/Ton (60 Randıman) fiyattan alınacağı açıklandı.
Sedat Balcılar, Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 50’sinin Edirne’den karşılandığını belirterek, “Bölgede hasadın yüzde 90’ı tamamlandı. Fiyatların açıklanması piyasalara çok artı veya eksi bir şey yazmaz. Niye zaten piyasa kendi kendini revize ediyor. Daha aşağı inmesini önler mi? Önler. Onun haricinde en büyük katkısı 2024 yılında taban fiyatlar açıklanırken, 2023’te açıklanan bu taban fiyatların baz alınmış olması. Onun haricinde piyasa kendi kendini zaten revize ediyor. TMO’nun açıkladığı fiyatlar civarında şu an zaten piyasa” dedi.
Edirne bölgesinde yetişen pirinçlerin baldo cinsi olduğunu dile getirerek, “Şu an piyasada işlem görme fiyatı 23-24 bin TL/Ton aralığında. Randımanına göre bu fiyatlar değişebiliyor. Osmancık grupları 18-20 bin bandında. Zaten TMO’nun da açıkladığı fiyatlar bu bantta. Çeltik ürünü su içinde yetişen bir ürün. Küresel ısınmadan dolayı tarlada ciddi verim kaybımız var. Değer dekarda 100 ila 150 kilogram arasında geçen yıla göre az ürün alıyoruz. Bazı barajlarımız boş olduğu için hem Trakya’da hem de Anadolu’nun çeşitli kentlerinde ekim alanlarında düşme var. Geçen yıl 1 milyon 50 bin dekara ekiliş vardı bu sene 900 bin dönüm civarında bir ekilişimiz var. Yerli üretim Edirne’de yüzde 50 ihtiyacı karşılıyor, yüzde 50’de yurt dışından ithal geliyor. Küresel ısınmayla ilgili sorunların olmadığı dönemlerde Türkiye genelinde 1 milyon 200 bin dönüm ekiliş vardı. Yaklaşık 1 milyon ton civarında Ama şu anda üretim 650 bin ton civarlarına düştü. Ekiliş alanlarında bir daralma var. Bugün 650 bin tonluk bir üretim demek 400 bin ton pirinç demek. Türkiye’de kişi başına pirinç tüketimi 8 kilogram civarında 85 milyon nüfusumuz var” diye konuştu.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden pirinç ithal edildiğini kaydeden Balcılar, “Uzun tane Avrupa ülkelerinden Bulgaristan, İtalya’dan, orta taneler uzak doğu ülkelerinden Hindistan, Pakistan, Myanmar’dan geliyor. Pirinç fiyatlarında çok büyük bir beklenti içerisine girmemek lazım çünkü piyasada para anlamında bir sıkıntı var. Dışardan bu ürünü alırken 3’te birini peşin, geri kalanını 45 gün ödemeyle bizden alıyor. TMO’nun da açıklamış olduğu kriterlerde ödeme 30 gün sonra. Para darlığından dolayı ben anormal bir artış beklemiyorum. Olsa da yılbaşından sonra hareketler olabilir” ifadelerini kullandı. (ÜNSAL YÜCEL)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri