Babaeski Sarımsağı Coğrafi İşaret Aldı
19 Haziran 2023 10:35
Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2022 yılında Babaeski Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan Babaeski Sarımsağının onay süreci tamamlandı. Böylelikle Babaeski Sarımsağı, Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Kırklareli Meşe Balı gibi coğrafi işaret alan 5’inci ürün oldu.
TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı olarak coğrafi işaretli ürün sayısını arttırmaya devam ettiklerini belirtti. Babaeski Sarımsağı ile Kırklareli’nin coğrafi işaretli ürün sayısının 5 olduğunu aktaran Şahin, "Trakya'nın ürün sayısı 25'e yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim." ifadelerini kullandı.
Babaeski Sarımsağı
Babaeski Sarımsağının geçmişi eskiye dayanır. Babaeski Sarımsağı; Kırklareli ili Babaeski ilçesinde yetiştirilen Allium cinsi, Allium Sativum L. türü sarımsaktır. Tohumluk olarak bir önceki hasattan ayrılan 1-1,5 g ağırlığındaki dişler kullanılır. Tohumluk sarımsak temmuz ayında seçilir. Seçilen tohumlar dikim tarihi olan ekim-kasım ayına kadar 20-25°C’de, nemsiz ortamda muhafaza edilir. Babaeski Sarımsağı, saplarından ayrılarak gıda ile temasa uygun file çuvallarda veya sapları koparılmadan saç örgüsü şeklinde hevenk haline getirilerek piyasaya arz edilir. Babaeski Sarımsağının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir. Ürünün ayırt edici özellikleri ise şu şekildedir:
Babaeski Sarımsağının acılığı az ve kokusu yoğun değildir. Baş iriliği orta iriliktedir. Yüzeysel saçak kök yapısına sahiptir. Babaeski Sarımsağında yalancı gövde kalın olduğu için taze sarımsak olarak tüketime uygundur. Adi depo koşullarında 6-8 ay depolanabilir.
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri