Açar, Bu yıl, 37 milyon ton hububat üretimi gerçekleştirilecek
31 Temmuz 2017 11:06
Uzman Tarım Danışmanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, dün yaptığı açıklamada; hububat hasadıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Bu yıl, 37 milyon ton hububat üretimi gerçekleştirilecek”
Açıklamasına, “Hububat hasadı ülkemiz genelinde güney bölgelerinde başladı.” diyerek, başlayan Açar, şunları söyledi: “Trakya bölgesi ile devam etti ve Anadolu’muzun iç ve doğu bölgelerinde devam ederek hayırlısı ile tamamlanacaktır. Bu anlamda sezonun hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Hububat, insanımızın temel besin kaynağını oluşturmasının yanında gerek üretici açısından olsun, gerek ise yarattığı ekonomik değerler bakımından olsun hububat üretimi geçmişte olduğu gibi gelecekte de önemini koruyacaktır. Bu anlamda hububat üretimi önemli bir tarımsal faaliyettir.
Ülkemiz genelinde geçmişten günümüze bakıldığında hububat üretiminin artırılması anlamında yapılan çalışmalar neticesinde birim alandan verim artışlarının olduğu görülmektedir. Nitekim en son tarım bakanlığı kaynaklarından bu yıl ülke genelinde 37 milyon ton hububat üretiminin gerçekleşeceği ifade edilmiştir. Ayrıca, üretim ile birlikte randıman değerlerinin de yüksek olduğunu belirtilmektedir. Tabiidir ki hububat üretiminde; üretim anlamında gelinen bu nokta sevindirici bir durum olduğu söylenebilir.”
“5-6 milyon ton fazladan buğday üretiliyor”
Hububatın genel bir ifade olduğunu ifade eden Lütfü Açar, “Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale gibi üretimlerin genel bir ifadesidir. Bu itibar ile bu üretim sezon, buğday üretimi açısından da değerlendirdiğinde buğday üretiminde de önemli bir artış olduğu görülmektedir. Yine bakanlık yetkililerinin açıklamalarından 37 milyon hububat üretiminin içerisinde 28-29 milyon ton buğday üretiminin gerçekleşeceği anlaşılmaktadır. Bu durum ise, gerçek anlamda geçmişe göre bir rekor olduğunu belirtebiliriz. Diğer taraftan 80 milyon insanımızın beslenmesinin yanında bir sonraki üretim sezonu için kullanılacak tohum ile birlikte oluşması muhtemel zayiatlarda dikkate alındığında 22-23 milyon ton buğdaya ihtiyaç olduğu görülmektedir. Netice itibari ile 5-6 milyon ton fazladan buğday üretildiği görülmektedir. Gelinen bu durum aslında gerek üretim anlamında olsun gerek ise buğdayın stratejik önemi bakımından olsun sevindirici bir durumdur.” şeklinde konuştu.
“Tüketici memnun olacak”
Açar, sözlerine şöyle devam etti: “Sezon; üretim anlamında olumlu olmakla birlikte ürün satışı ile ilgili oluşan fiyatlar anlamında üretici kısmen de olsa memnun olmadığı görülmüştür. Aslında bu konu ilgili kurum ve de kuruluşlar ile birlikte üretici kuruluşların konuya ciddi anlamda eğilmeleri gerektiği bir konudur. Tamam serbest piyasa ekonomilerin uygulandığı bir faaliyette tarafların menfaatleri ne derecede korunmaktadır? Önemli olan bu durumdur. Çünkü tarımsal üretime verilen destekler aslında tek taraflı bir destekleme değildir. Verilen destekler ile bir tarafta üretici mutlu olacaktır. Diğer taraftan da tüketici memnun olacaktır. Önemli konu budur.”
“İthalat üreticimizi mağdur ediyor”
Lütfü Açar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkelerin kendileri arasında ticari faaliyetleri muhakkak olacaktır. Ancak ülkemizde üretim anlamında uygun şartlara sahip olan bu üretimlerin, ithalatı durumunda neden üreticimiz rahatsız oluyor? Önemli olan budur. İthal edilen bu üretimler o ülkelerde hangi şartlarda üretiliyor da ithalatı durumunda üreticimiz mağdur oluyor. Netice itibari ile üretim fazlası verilen bir üretimde gerek üretici üretiminden dolayı memnun değil ise, tüketici de pahalıya tüketip de mutlu olmuyorsa tarafların sorgulaması gereken en önemli konu bu olsa gerek.”
(Nilüfer Çelik Gündemsaros)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri