“Yaşanan deprem, Trakya Bölgesi’ni etkilemez ancak, hazırlıklı olunmalı”
24 Temmuz 2017 15:57
Jeofizik Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Hakan Balcı yaptığı açıklamada; geçen gece, merkez üssü Kos Adası açıkları olan 6.6 büyüklüğündeki deprem, başta Muğla’nın Bodrum ilçesi olmak üzere bir çok ilde de oldukça şiddetli hissedildiğini belirterek, “Bodrum’da yaşanan deprem, Trakya Bölgesi’ni etkilemez ancak, her durumda hazırlıklı olunmalı.” dedi.
“Deprem şiddetini bilebiliriz ancak, zamanını bilemeyiz”
Açıklamasına, “Depremi hisseden bölgedeki vatandaşlara geçmiş olsun.” diyerek, başlayan Balcı, şunları söyledi: “Bodrum açıklarında Kandilli Rasathanesi’ne göre; açıklanan 6.6 büyüklüğündeki deprem için öncelikle etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun diyorum. O bölgemiz deprem hareketliliği olan bir bölgemizdir. Alınan kayıtlarda Bodrum açıkları belli dönemlerde hareketlenen faylarımızın olduğu bir bölgedir. Daha öncede, bu bölgemizde 6.6-6.7 büyüklüğünde depremler yaşanmıştı. Belli bir yerde bir birikim oluyorsa, zaten bir deprem beklenir. Özellikle deprem bilimiyle uğraşan bilim adamları tarafından da burada bir deprem olacağı biliniyordu. Biz depremin, aktif fay hatlarından yola çıkarak tarihte de yaşandıysa tekrar yaşanacağını bilebiliyoruz. Şiddetini de az çok bilebiliyoruz. Fay hatlarının doğrultularını da bilebiliyoruz. Fakat ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bunun için de yoğun bir şekilde tüm dünyada çalışmalar sürüyor.”
“Artçı depremler bekleniyor”
Artçı depremlerin bölgede devam edeceğinin altını çizen Hakan Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bodrum’da oluşmuş olan deprem 6.6 şiddetindeydi. Bundan sonra artçı depremler bekleniyor Bodrum’da. Ve artçılar genelde asıl depremin 1 puan düşüğü şeklinde gelir. Örneğin 5.6 şiddetinde artçılar beklenir ve belli bir süreden sonra sarsıntıların büyüklüğü azalarak devam eder ve durur. Bodrum bölgemiz genelde kayalık bir bölgedir. Bu yüzden deprem şiddetini biraz düşürme eğilimi olsa da fayın sahile yakın olması ve deprem derinliği sarsıntının fazla hissedilmesine sebep oldu ve vatandaş panikledi.”
“1999 depreminden büyük ders çıkardık”
1999 yılında büyük depremin yaşandığını hatırlatan Balcı, bu tarihten önceki yapıların kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “1999 depreminden büyük bir ders çıkardık. 99 öncesi yapılmış olan yapıların kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Yeni deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü depremlerde en çok bu yapılar etkileniyor. Bu depremde de 99 öncesi yapılarda çatlama ve kırılmalar oldu. 99’dan önce yapılan yapılar mutlaka kontrol edilmelidir. Gerekirse yıkılıp tekrar yapılmalıdır. Yaşanan depremler de bunu ivedilikle yapma zorunluluğumuzu ortaya koyuyor.” dedi.
“Ülkemizin %97’si deprem kuşağında”
Türkiye’nin %97’sinin deprem kuşağında olduğuna kayıt düşen Hakan Balcı, şöyle konuştu: “1999’dan sonra gelen yönetmelikler aslında depreme gayet uygun ve dayanıklı. Bu plan proje aşamalarında gayet yol kat ettiğimize inanıyorum. Bir bina yapan, öncelikle binanın içinde can yaşadığını düşünmelidir. Titizlikle üzerinde durmalıdır. İçinde kendisi yaşayacak gibi bina yapması lazım. Ülkemizin artık %97’sinin deprem kuşağında olduğunun bilincine artık varılması lazım. Her an herhangi bir yerde yıkıcı bir deprem yaşanabileceğinin bilincine varılması lazım. Deprem sıklıkla bizlere kendini hatırlatıyor zaten. Biz de istiyoruz ki gelişmiş ülkelerdeki gibi önlemler alabilelim. Tamam deprem olağan bir doğa olayı fakat tedbirler alındıysa sıkıntı yaratmıyor. Biz binalarımıza güvenelim istiyoruz. Bu anlamda da çalışmalar güzel gidiyor.”
“Yaşanan depremin, Trakya Bölgesi’ne bir etkisi olmaz”
Bodrum’da yaşanan depremin Trakya Bölgesi’ndeki fay hatlarına etki etmeyeceğini dile getiren Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bodrum’da yaşanan depremin, Trakya Bölgesi’ne bir etkisi olmaz. O depremin bizim fay hatlarını etkileme gibi bir durumu olamaz fakat ülkemizin %97’si deprem bölgesinde olduğu için her an her bölgede deprem yaşanabilir. Hazırlıklı olunmalıdır. Bazen depremler kendini unutturabiliyor fakat rehavete kapılmamak gerekiyor. Bodrumda birçok tatilci panik yaşadı. Panik durumunda olmamak için tedbirlerin alınması gerekir.”
“Depremle ilgili alınması gereken tedbirler…”
Depremle ilgili olarak, alınması gereken tedbirler hakkında, tavsiyelerde de bulunan Hakan Balcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle vatandaşımızın hazırlıklarını yapması gerekir. Oturduğumuz evlerimizde gerekli tedbirleri almalıyız. Çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Çocuklarımıza belli başlı deprem eğitimleri verilmeliyiz. Tabi ki öncelikle ailelerin bilgi sahibi olması gerekir. Deprem, sadece ailede değil, okullarda da ders olarak gösterilmelidir. Bu da benim kişisel bir tavsiyemdir. Eski binaların da tekrar gözden geçirilmesi konusunun şiddetle üzerinde durulması gerekiyor.”
(Deniz Çil Gündemsaros)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri