Erkin, “Girdi Maliyetlerine Karşı, Çiftçi Desteklenmeli”
14 Eylül 2022 08:50
Hamzadere barajından sulama yapan üreticilerin bu tepkilerinde haklı olduğunu söyleyen Erkin, zammın yasal bir gerekçeye dayanmadığını birlik yönetiminin sulayıcılarla yaptığı sözleşmede taksitlendirilen ödeme takvimine uyması gerekir. Kaldı ki sulama mevsimi sonuna gelinmiştir. Geçen yılda da sulayıcı guruplar sıkıntılar yaşamıştı. Bu şekilde devam ederse çeltik üreticileri çeltik ekiminden uzaklaşacaktır. Girdi maliyetleri artışı devam ederse gelecek yıllarda çiftçilerin üretmeyi bırakacağı konusunda uyarılarda bulunup çiftçilerin korunması gerektiğinin altını çizdi. Sulama sistemleri için Güneş Enerji santralları yapılmalıdır.
Erkin“ Uzun yıllardır söylüyorum bu bölgedeki üreticilerin elektrik zamlardan etkilenmemesi için yerel enerji kaynaklarından yararlanılmalıdır. Sulama mevsiminde güneş enerjisi etkisi güney illerimizle aynı değerde dir. Sulamaların mutlaka Güneş enerjisiyle yapılması rahatlama yaratacaktır. Hamzadere ve Karasaz Sulama sistemleri için Güneş Enerji santrallarının DSİ tarafından inşa edilip tıpkı baraj ve sulama sistemleri gibi sulayıcı çiftçi guruplarına devredilmelidir. Enerji kadar su kullanımının da önemli olduğunu ifade eden Ekin, Suyun iyi yönetilmesi gerekli olduğunu, sulama sistemlerinde mutlaka profesyonel teknik personel ve tarımı bilen kişilerle çalışılmalıdır dedi.
Unutulan ‘’Korucuköy Barajı’’ Korucuköy Barajı ve sulaması ile ilgili de açıklama yapan Erkin, sözlerini şöyle sürdürdü: “İpsala’nın suya hasret 80 bin dönüm yamaç arazileri sulayacak bu proje maalesef rafa kaldırıldı. İpsala’da çalıştığım yıllarda gölet olarak planladığımız projeyi daha sonra baraja dönüştürerek İpsala’nın 10 Köyü arazisinin sulamadan yararlanacak hale getirdik. Yatırım programına alınıp proje ihalesi ilanına çıkılmış olmasına rağmen ihale iptal edilerek proje askıya alınmıştır. Planlama safhasında çok emeğinin geçtiğini ifade eden Erkin, İpsala için önemli olan bu projenin yeniden yatırım programına alınması için takipçisi olacağını sözlerine ekledi.
Sulama yönetimi olarak, Aşağı İpsala Sulaması, Hamzadere’den mi? Karasaz’dan mı? Olmalı… “Altınyazı – Karasaz Sulaması ve Sultanköy Barajı Sulaması Meriç nehrinden Sarcali Pompa istasyonu ana kaynağından beslenen projeler olup birbirine entegre edilerek yekpare proje olarak planlanmıştır. Sulama sisteminin verimli çalışarak yönetimi tek elden yapılmalıdır. Hamzadere Sulaması Meriç nehri P1 pompa istasyonundan beslenen projedir. Her iki projenin bağımsız çalışmasında büyük fayda var Aşağı İpsala sulaması Sultanköy Barajından sulanan bölümdür. Dolayısıyla Altınyazı- Karasaz Sulaması ve Sultanköy Barajı Sulaması tek elden yönetilmelidir.
Sanırım, Aşağı İpsala Sulaması Karasaz Kooperatifinden alınarak Hamzadere Sulama Birliği'ne verilmiş. Bu yanlış bir uygulama, Sultanköy Barajı açısından iki başlıklı bir yönetim söz konusu olur. Burada yönetim problemleri çıkar ve sulayıcılar mağdur olur.” İpsala Türkiye'nin en büyük doğal gaz terfi merkezi olacak “Bu merkeze mevcut boru hatlarına ilave iki boru hattı daha bağlanacak. Aslında bu merkezden alınacak ucuz doğalgaz ile çalışacak 30 MW lık bir santral kurulmuş olsaydı çiftçilerimiz ucuz elektrik kullanma imkanı yakalayacaktı. Henüz bu imkan kaçmış değildir. Hatta bu tür projeleri DSİ’in yapıp çiftçilere devretmesi gerekiyor.
Güneş Enerjisi dahil, Tarım Bakanlığı'nın bu konuda hibe destekleri de var. Birkaç yıldan beri Kooperatif Başkanına bu konuları dile getirdim. Ama bir türlü ilerleme olmadı.
Özellikle kendi bölgem olan sulama sistemi yöneticilerimizle istişare ederek enerji konusunda ve tarımsal sulama konusunda tecrübe ve birikimlerimle yardımcı ve destek olmaya çalışıyorum’’ diyen Erkin sözlerini söyle tamamladı; ‘’Tarım kültürü zengin, modern tarımı bilen çiftçilerimizin mutlu olabilmesi için eskiden olduğu gibi sulamada kullandıkları elektrik enerji en az % 30 devlet tarafından sübvanse edilmelidir. ’Süleyman Dinç
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri