İpsala’ya kazandırılan “Lisanslı Depoculuk Sistemi” tanıtıldı
İpsala Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Lisanslı Depoculuk Bilgilendirme Toplantısı”nda; İpsala’ya kazandırılacak olan TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) ile anlaşmalı “Lisanslı Depoculuk Sistemi” tanıtılarak, üreticiye sağlayacağı kolaylık ve katkıları
Bu içerik 03 Nisan 2018 18:08 tarihinde eklendi ve 2.090 kez okundu
İpsala Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Lisanslı Depoculuk Bilgilendirme Toplantısı”nda; İpsala’ya kazandırılacak olan TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) ile anlaşmalı “Lisanslı Depoculuk Sistemi” tanıtılarak, üreticiye sağlayacağı kolaylık ve katkıları hakkında bilgi verildi.
Saat 11.00 sıralarında başlayan toplantıya; İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) Genel Müdürlüğü Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Gökhan Gürbüz, MHP 23. Dönem Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu, AK Parti İpsala İlçe Başkanı Turan Girgin, İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Mangır, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı YusufYörük, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz ile meclis üyeleri, TMO Edirne Şube Müdürlüğü temsilcileri, Trakya Kalkınma Ajansı temsilcileri, Ziraat Bankası İpsala Şube temsilcileri ve davetliler katıldı.
Kerman: “20 bin tonluk Lisanslı Depoculuk Sistemi’nin belgesini aldık”
Toplantıda ilk olarak konuşan İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek, şunları söyledi: “Bölgemiz için hayırlı bir işi konuşmak ve doğru yolu bulmak için burada toplandık. Burada lisanslı depoculuğun faydaları ile ilgili bilgileri dinleyeceğiz. Görevimizi aldığımız günden beri 15 yıldır, çeltik zamanı geldiğinde, Ankara’ya giderek TMO’yu Tarım Bakanı’nı ziyaret eden heyetler oldu. Biz belediye olarak ne yapabiliriz diye düşündük. Bir hayali gerçekleştirdik ve 9 bin 600 dönümlük çeltik arazisi bulunan İpsala’da, üreticilere destek vermek amaçlı olarak ‘Lisanslı Depoculuk Sistemi’ni gerçekleştirmeye karar verdik. Bu vesileyle bunu gündeme getirdiğimizde, Ankara’daki başta il başkanımız ve gümrük bakanımız olmak üzere siyasilerimiz, bakanlarımız bizlere çok destek verdiler. Biz de meclis üyelerimizle aldığım karar ile bir şirket kurarak, İpsala’ya 20 bin tonluk Lisanslı Depoculuk Sistemi’nin belgesini aldık. Hayırlısıyla bugün inşaatını başlattık. Lisanlı Depoculuk Sistemi’ni kısa bir zaman içinde hizmete geçireceğiz.”
“Türkiye’de ilk defa bir belediye Lisanslı Depoculuk için müracaat etti”
Kerman, konuşmasının devamında, projeyle ilgili bir değişiklik yapmayı düşündüklerini belirterek, “Projemizde küçük bir değişiklik yaparak, 20 bin tonluk lisansımızı 30 bine çıkartmak üzere geçtiğimiz Pazar günü Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi’yle yaptığımız telefon görüşmesinde dile getirdim. Bakanımız da çok sevinerek, tebrik etti. Türkiye’de ilk defa bir belediye Lisanslı Depoculuk için müracaat etti. Trakya’nın küçük bir ilçesi olmamıza rağmen bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Mehmet Kerman’ın ardından Lisanslı Depoculuk Sistemi’nin tanıtım sunumu TMO Genel Müdürlüğü Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Gökhan Gürbüz tarafından yapıldı.
Gürbüz: “Bu sistem ile birlikte kesinlikle güzel avantajlar kazanılmış olacak”
Trakya’da bulunmaktan ve toplantıya katılanlarla bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Gürbüz, şunları aktardı: “Türkiye’deki Lisanlı Depoculuk Sistemi’nin, Trakya Bölgesi’ne neler kazandıracağını, bu sistem ile birlikte bölgedeki çeltik üreticisinden buğday üreticisine kadar tüm üreticilerimizin nasıl avantajlar kazanacağı, nasıl imkanlara kavuşacaklar gibi konuları konuşacağız. Kurumumuzdaki bu yapılanma yaklaşık 5-6 aylık bir yapılanma. Ancak her ne kadar 5-6 ay desek de 2011 yılında Türkiye’de ilk olarak Lisanslı Depoculuk şirketini kuran, bu sistemin gelişmesi için öncülük eden kurumuz. Bu sistem ile birlikte kesinlikle güzel avantajlar kazanılmış olacak. Ürünlerimiz artık hasat döneminde sıkışarak, düşük fiyatlarda işlem görmesi engellenerek, yıl içerisinde daha iyi fiyatlarla daha uygun şartlarda değerlendirilmiş olacak.”
Gökhan Gürbüz, konuşmasının ardından, TMO ile anlaşmalı Lisanslı Depoculuk Sistemi’nin amaçları, avantajları, üreticiye katkısı, kolaylığı ile bilgilerinin verildiği sunumu yaptı.
“Hububat ticareti, artık tamamen üreticinin elinde bulunan kağıtlarla yapılacak”
Sunumunun devamında, Lisanlı Depoculuk Sistemi’nin üreticiye, birliğe, kooperatife, tüccara, sanayiciye, yatırımcıya sağladığı teşvik ve muafiyetler ile ilgili de bilgileri paylaşan Gürbüz, sunumunu şu sözlerle tamamladı: “Hasat Ürününü lisanslı depoya bırakan üretici, faizsiz şekilde Ziraat Bankası’ndan kredi kullanabilecek. Geçen yıl üreticilerimiz lisanslı depoya ürününü teslim ettiğinde 2 adet ücrete katlanıyordu. Bunların birincisi 25 TL analiz ücreti, diğeri ise ton başı 2,5 TL indirme-bindirme ücretiydi. Yani 20 tonluk bir ürün götürdüğünde 50 TL indirme-bindirme parası veriyorduk, 25 TL’de analiz ücreti ödüyorduk. 2018 yılında çıkan bakanlar kurulu kararı ile lisanslı depolara ürün getirerek, analiz yaptıran üreticilere analiz ücreti desteği getirildi ve 25 TL artık ödenmeyecek. Üretici ürününü TMO’ya da satsa, tüccara da satsa, sanayiciye de satsa ürün bedeli üzerinden %2 stopaj bedeli kesiliyor. Eğer üretici ürününü lisanslı depoya bırakırsa, buradan TMO’ya, tüccara ya da sanayiciye satarsa stopaj muafiyeti doğuyor. Hububat ticareti, artık tamamen üreticinin elinde bulunan kağıtlarla yapılacak. İşimiz; üreticinin ürününü en kolay şekilde, en iyi fiyatlarla değerlendirmesidir.”
Yörük: “İpsala ve Keşan Ticaret Borsaları olarak biz bu konudaki katılımları sağlıyoruz”
Toplantının sonunda söz alan Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, “Bu ürünlerin Lisanslı Depoculuk ile birlikte ikinci ayağı da Ürün İhtisas Anonim Şirketi. Biz, bölge adına Ürün İhtisas A.Ş.’ye Ankara’da yaptığımız toplantıda 900 bin TL ile Keşan TB olarak katılımcı olduk. Yakın zamanda da yine TOBB’tan gelen yazıyla lisanslı depoculuğa da Keşan Ticaret Borsası olarak, 500 bin TL ile ortak olduk. Yani İpsala ve Keşan Ticaret Borsaları olarak biz bu konudaki katılımları sağlıyoruz.” diye konuştu.
Fevzi Can DİREK