İpsala Trak

İpsala ve bölgenin sorunları masaya yatırılarak, çözüm önerileri sunuldu

İpsala Kaymakamı, 5 temel somut maddeyi açıkladı

Bu içerik 19 Şubat 2018 13:11 tarihinde eklendi ve 1.775 kez okundu

İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin’in moderatörlüğünde, İpsala Belediye Düğün Salonu’nda, saat 15.30’da başlayan, “İpsala Birlikte Güçlü” ve “Gönlümüz Afrin’de” sloganıyla gerçekleştirilen toplantıya; “İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, AK Parti İpsala İlçe Başkanı Turan Girgin, MHP İpsala İlçe Başkanı Ramazan Avkıran, İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, Hamzadere Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Şimşek, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Keşan TSO seçimlerinde aday olan Sarı Liste Grubu, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ve Keşan TSO seçimlerinde aday olan Kırmızı Liste Grubu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İpsala Toplumsal Kalkınma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ali Koşan, İpsala Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yavaş, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kefalet Kredi Koop. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Dalkıran, Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hayati Arda ile birçok kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri ve İpsala vatandaşları katıldı.

Birinci oturum…                                                                                                         

Programın birinci oturumunda; Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İpsala Toplumsal Kalkınma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ali Koşan, İpsala Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yavaş, Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hayati Arda konuşmacı olarak yer aldı.

Yavaş: “Üreticilerimiz desteklenmeli ve ithalat lobilerinin altında ezilmelerine izin verilmemelidir”

İbrahim Girgin’in açılış konuşmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, ilk olarak söz verilen Hasan Yavaş“İpsala ekonomisi tarıma bağlı olan bir ekonomidir. Bunda da en büyük payı çeltik tarımı oluşturmaktadır. Tarlasını kiraya verenden finans sektörüne, akaryakıt istasyonu sahibinden ilaç gübre bayiine, sanayideki kaynak ustasından hamal kardeşimize kadar ekonomik etkileri vardır. Çeltik fiyatlarının istikrara kavuşması için İpsala pirincinin marka değerinin artırılması gerekir. Tüketici markete gittiğinde İpsala pirincini tercih ettiği zaman bu zincir halinde üreticiye kadar yansıyacaktır. İstikrarın olduğu bir üretim sürecinde de devamlı kaliteli ve daha verimli ürün elde edilecektir. Artan ülke ve dünya nüfusu göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda en büyük sorunumuz gıda sorunu olacaktır. Üreticilerimiz desteklenmeli ve ithalat lobilerinin altında ezilmelerine izin verilmemelidir. İpsala, nüfus olarak az fakat ekonomisi güçlü bir ilçedir. İpsala'da kazandığımız para mıdır kendi esnafımızdan harcamaya özen göstermeliyiz. Bir gün anahtarımızı, çocuğumuzu emanet ettiğimiz, düğününde cenazesinde beraber olduğumuz esnafımıza alışveriş yapmalıyız ki hem o iş hayatını devam ettirebilsin, hem de yeni girişimci arkadaşlara bu bir cesaret olsun, yeni iş yerleri açılabilsin. Sözlerimi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözü ile tamamlamak istiyorum ‘Milli ekonominin temeli tarımdır. Tarımımıza sahip çıkmalıyız.” şeklinde konuştu.

Koşan: “Amacımız ilçemizin vizyonuna katkı sağlamaktır”

Yavaş’ın ardından söz verilen Ali Koşan, şöyle konuştu: “Aslında hikayemiz, yasak meyve ile başladı. Elmayı kopardık ve ideal olandan koptuk, gerçekliğin içine düştük. İlk sorunumuz buydu ve sorunlarımız giderek arttı. Sorunları çözmek için insanoğlu dünyaya düştüğü andan itibaren sürekli kafa yordu bir araya geldi, savaştı, çatıştı, kavga etti, anlaştı ve bugünlere geldik. Hikayemiz böyle başladı. Hedeflerimizi birlik ve beraberlik içinde olduğumuz zamanlarda gerçekleştirdik. Fakat ne zaman ki kopuşlar başladı, ayrışmalar başladı, birlik ve beraberliğimiz bozuldu; işte o anda kaybettik. Özellikle 80’lerden sonra dünyadaki ciddi gelişmeleri kaçırdık. Serbest piyasa ekonomisinde almamız gereken rolleri gerçekleştirmemiz gereken işleri, atmamız gereken adımları atamadık. Böylece ülkemiz çok ciddi yaralar aldı. Bunu ancak ortak akıl ile alın teri ile ve beyin teri ile çözebiliriz. Önemli kurum ve kuruluşlarımız var. Bir araya gelirsek, sorunlarımızı birlikte tartışabilirsek, çözüm önerilerini birlikte bulabiliriz. Yüksek katma değerli üretim yapısıyla doğal ve kültürel değerlerini koruyarak gelişen işbirliği ve birlik kültürünün egemen olduğu yaşam ve refah seviyesi yüksek Trakya vizyonu çok önemli ve çok değerlidir. Biz bu vizyona nasıl katkı yaparız? Bu bir araya gelmeden olamaz. Tek başına hiçbir kurumun bunu gerçekleştirmesi mümkün değil. Süper kahramanlar devri bitti. Bu sorunları birlikte ortak akıl üreterek çözebiliriz. Amacımız ilçemizin vizyonuna katkı sağlamaktır.”

Arda: “Üniversitedeki programlarda okutulacak dersleri birlikte belirleyeceğiz”

Daha sonra konuşan Hayati Arda da, İpsala’nın ve Trakya Bölgesi’nin sorunları ile ilgili değerlendirmede bulunarak, şunları söyledi: “Üniversitelerin görevleri, kültürel etkinliklerimizi artırmak, bilimsel veriler üretmek. Konferans, seminer, tiyatro vesaire kurslar ve sertifika programları oldu. Ama bizim esas görevimiz bilimsel verilerle görevimizi yerine getirmektir. Üreticilerimizin sıkıntılı durumunda katkıda bulunduk. Ayrıca markalaşma çalışmalarına destek vermeye çalıştık. Tabii ki bunlarla yetinmedik. Proje çalışmalarının diğer ayağı da KOSGEB çalışmalarıydı. Bizim çok değerli öğretim elemanlarımız var. Sanayi tarım araç gereçleri üreten firmalarımıza KOSGEB proje öncülüğü işbirliği yapıyorlar. Üniversitelerde, 3 dönem okulda, 1 dönem sektörde olmak üzere yeni bir eğitim sistemine geçiyoruz.  Meslek Yüksek Okulları’nda, bulundukları yörede danışma kurulları oluşturuluyor. Bu oluşturulacak danışma kurulları, ilçemizdeki okulun esas görevini belirleme olanağı sağlayacak. Üniversitelerdeki gereksiz programlar kapatılacak. Bu programlarda okutulacak dersleri birlikte belirleyeceğiz.”

Girgin: “Strateji ve Yol Haritası’nı belirledik”

Arda’nın ardından konuşan İbrahim GirginMahmut Şahin Bey ile çok önemli bir projede birlikte hareket ettik. İşbirliğinin ne kadar önemli olduğunu farklı ülkelere birlikte giderek yaşadık. Bölgemizde de Hamzadere Bölgesi Kalkınma Eylem Planı’nı Mahmut Bey’e anlattık. Bu bölgenin kalkınması için TEPAV’ın hazırladığı projeye dahil olmak istedi. Keşan TSO, Keşan TB, İpsala TB, Hamzadere Sulama Birliği ve yine tüm STK’lar ile birlikte kalkınma ajansımızın desteğiyle ‘Strateji ve Yol Haritası’nı belirledik. Bu bölgede neler yapılacak, bölge nasıl kalkınacak, hepsi buradadır.” dedi.   

Şahin: “Gençlerimiz doğdukları yerde doyurulmalıdır”

Daha sonra söz verilen Mahmut Şahin“Bölgenin belediye başkanları, Türkiye’ye örnek olacak modeller ve çalışmalar yapıyor. Bunu bütün Türkiye'de, diğer illerde ilçelerde görüyorum. Bu birlik ve beraberliğin, bu çalışmanın bu gayretin bir neticesi İpsala’da da meydana geldi. Tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi çok önemlidir. Bu anlamda tarım ürünleri çok önemli bir yer tutuyor. Hamzadere Sulama Barajı ile beraber bütün sulanamayan arazilerin sulanması, yılın birçok ayında sulama yapılması, verimin yükseltilmesi gibi birçok çalışma var. Hamam gibi destek verdiğimiz değişik projelerimiz var. Tarıma dayalı sanayimizin mutlaka olması lazım. Gıda İhtisas OSB bu bölgeye de hizmet edecek. Yani Keşan, İpsala ve Enez’in ortak bir projesi olacak. Ancak bunun yanında İpsala’ya da bir karma OSB konulmalıdır. Sınıra yakın, Avrupa’ya çıkışı olan bir yerin OSB’si olmaması önemli bir olaydır. Bence bu anlamda başlatılan çalışmalar hızlandırılmalıdır. Bunun birçok katkı sağlayan yan etkisi de olacaktır. Fuar organizasyonu var. Bu fuar organizasyonu, daha da büyütülerek, uluslar arası fuar haline getirilebilir. Sadece İpsala, Keşan’ın değil de Trakya’nın hatta bütün balkan ülkelerinin katılımı ile Trakya Balkan Ülkeleri Fuar ve Kongre Merkezi haline dönüştürülebilir. Ayrıca bölgemizden çok ciddi anlamda göç var. Gelecek nesillerde, ticaret yapacak, fuar işi yapacak, başkanlık yapacak, tarım yapacak insan bulamayabiliriz. O yüzden göçe dur dememiz lazım. Üniversite sanayi işbirliğini mutlaka kurmamız lazım. İş olanakları arttırılmalı, gençlerimiz doğdukları yerde doyurulmalıdır.”

Girgin: “İpsala’yı kesinlikle yol boyuna çıkaralım”

Toplantının birinci oturumu, Girgin’in şu sözleriyle sona erdi: “Etrafımızdan yılda 2 milyon insan geçiyor. Yol orada ama biz İpsala olarak 500 metre içeriye geçmişiz zenginlik akıp gidiyor. Öküzün trene baktığı yola bakıyoruz. İpsala’yı kesinlikle yol boyuna çıkaralım. İpsala, Küçük Sanayi Sitesi’ni yol boyuna taşıyor. Biz, İpsala TB olarak binamızı ve depolarımızı yol boyuna aldık. Yöresel ürünlerin satılabileceği bir alan oluşturalım ve pay alalım.”

İkinci oturum…

İkinci oturumda ise Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kefalet Kredi Koop. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Dalkıran, konuşmacı oldu.

Uzunoğlu: “Teşvik sistemleri, tarımı mahveden sistemlerdir”

Bu oturumda ilk olarak söz verilen Sadi Uzunoğlu“Mevsimlerin bir döngüsü var, tarımın bir döngüsü var, ekonominin de böyle bir döngüsü var. Ekonominin iyi olduğu zamanlar da, kötü olduğu zamanlarda var. Şuanda biz kredi desteğiyle gidiyoruz. Biz kredinin maliyetini önemsemiyoruz. Oysa ki bu bizim için son derece önemli bir maliyettir. Teşvik sistemleri, tarımı mahveden sistemlerdir. Girişimcilik anlatmak ile olmaz. İhtiyacın varsa girişimci olursun. Verimli çalışan insanlar ayakta kalsın. İşinizden para kazanıyorsanız devam edecekseniz. İşiniz bittiyse, işinizden para kazanamıyorsanız, o zaman geleceksiniz ve büyüklerle birleşeceksiniz. Odalarınız ve borsalarınız size danışmanlık yapacak. Artık bırakın teşviklerle kredilerle yürümeyi. Kendi işinden para kazanan ayakta kalır.” diye konuştu.

Dalkıran: “Burasını bir ticaret merkezi hale dönüştürebilme imkanımız var”

Daha sonra konuşma yapan İlhan Dalkıran, şunları dile getirdi: “Benim fikrime göre; İpsala için neler yapabilirizi konuşarak, burada alınacak kararların arkasında durmak önemlidir. Ticari anlamda kendimizi geliştirebilmek ve en önemlisi de modernizasyonu yakalayabilmek önemli. Yapacağımız girişimlerle Avrupa'nın kıyısında olmamız bunu gerektirmektedir. Bu anlamda bizde Organize Sanayi Bölgesi'nin gelmesi, üniversitede 4 yıllık fakültelerin açılması için burada bulunan daire amirlerimiz, sayın kaymakamımız, belediye başkanımız, taşın altına elimi hangi noktaya koymamız gerekiyorsa bizler her türlü desteği vermeye hazırız ve bu toplantının burada kalmasını değil de daha çok sık sık yapılarak uygulamanın tam anlamıyla yapılması gerekir. Ticaret yaparken gelişmek için neler yapabiliriz, nasıl yol kat ederiz? Bu anlamda dikkat edersek başarılı olacağımıza inanıyorum. Çünkü İstikbal vaat neden ve dünyada Asya'dan Avrupa'ya yapılan ticaretler yolu üzerinde olmamız anlamıyla burasını bir ticaret merkezi hale dönüştürebilme imkanımız var. Yani başkalarında olmayan bugün bizde var.”

Yörük: “Yeniden yapılanmaya ihtiyacımız var”

Dalkıran’ın ardından söz verilen Yusuf Yörük, bölge sorunları ile ilgili değerlendirmesini şöyle aktardı: “Öncelikle, gönlümüz de, gözümüz de, kalbimiz de Afrin’de. Tüm şehitlerimize Allah topraklarını gani gani etsin, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Yeni şeyler söyleme zamanı, yeni fikirlere ihtiyacımız var. Demek ki bugüne kadar yaptıklarımızı sonlandırmanın zamanı geldi, geçiyor. Yeniden yapılanmaya ihtiyacımız var. Planlı üretime geçmemiz gerekiyor. Tarım ve hayvancılık beraber diyoruz ama bunun gereğini yapmıyoruz. Bana göre bütün ilçelerde Gıda İhtisas OSB olmamalıdır. O kadar çok sanayimiz yok ki içini nasıl dolduracağız. Biz, her şeyde kendi kendimize bir enflasyon yaratıyoruz. Ben, inadına üretim, inadına planlama diyorum. Devletimizin, yetkililerimizin, tüm organlarımızın masaya yumruğunu vurma zamanı. Sonuca bakıyoruz ki bir arpa boyu bile yol alamamışız. Artık yol alma zamanı.”

Girgin: “Yaşadığımız yerin kıymetini bilelim”

Yörük’ün konuşmasının ardından İpsala Ticaret Borsası adına konuşma yapan İbrahim Girgin de, “İpsala’nın zenginlik kaynaklarından biri de av turizmidir. Bununla ilgili de bir çalışma yapmamız gerekiyor. Yaşadığımız yerin kıymetini bilelim. Bölgemize, zenginliğimize sahip çıkalım. Tarım alanında, teknolojiye en fazla ayak uyduran bölgelerden biriyiz. Ancak teknoloji 4-0 konusunda çok uzaktayız. Kendimizi yenilememiz lazım. Yenilenmiyorsak, yenileceğiz. Birileri gelecek ve alacak. Tarım sigortası zorunlu olmalıdır. Mutlaka üretmeliyiz, planlı üretmeliyiz. Kalitesiz ürün dışarıdan getirilmesin. Kalitesiz olan, damak zevkimize uymayan pirincin ithalatına müsaade edilmemelidir ya da diğer pirinçlerle karıştırılarak tüketiciye yedirilmemelidir. Zenginliğin yolu ticaretten geçer. Sözlerimi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiğim sözleriyle bitirmek istiyorum. Millete efendilik yoktur. Millete hizmet etmek vardır. Millete hizmet eden onun efendisi olur.” şeklinde konuştu.

İkinci oturumun sonunda bazı katılımcılar, konuşmacılara sorularını yöneltti.

Üçüncü oturum…

Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un yaptığı üçüncü ve son oturumda; İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, Hamzadere Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Şimşek ve İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar konuşmalarını gerçekleştirdi.

Darcan: “İpsala’da göçü engellemek için ilçeyi cazibe merkezi haline getirmeliyiz”

Oturumun ilk konuşmacısı olarak, Rüştü Bozkurt’un sorularına yanıt veren Hüseyin Darcan, şöyle konuştu: “Biz tarımda bölge olarak iyiyiz ama Türkiye’de genelinde çok zayıfız. İstihdamın %20’sini tarım sektörü olarak karşılıyoruz. Sulamada sıkıntılarımız var planlı sulama yapamıyoruz. Hamzadere Sulama birliği ve DSİ ile birlikte bu planlama sorununu yavaş yavaş çözüyoruz. İki yıl önceki sorunları bu yıl yaşamadık. Bölgede sulama sıkıntısı yok asıl sıkıntı şu; planlı üretim yapamıyoruz artı biz her zaman şunu söylüyoruz; üreteceğiz, işleyeceğiz, pazarlayacağız. Eğer üretici, hem işleyip hep pazarlayamazsa burada sıkıntı yaşanır para kazanamaz. Ya aracı ya sanayici devreye giriyor. Her sanayici şuna bakar; ham maddeyi ucuza almak. Biz ham madde üretiyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Burada İpsala’nın geleceğini konuşmaya geldik. İpsala’da göçü engellemek için ilçeyi cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Üreticinin üretimlerini sanayileştirerek KDV ürününe çevirerek pazarlamasız kendine bırakırım. Kooperatif eliyle ya da birlikler vasıtası ile olur ancak tarım bu şekilde kurtulur.”

Şimşek: “Yakında çiftçilik yapacak adam bulamayacağız”

Darcan’ın ardından konuşan Seçkin Şimşek, “Su hayattır su medeniyettir. Hepimiz bir damla suyun neferiyiz. Biz sulama birliği olarak ne kadar sulasak da biz, üretiyoruz. Yani çiftçi üretiyor. Üretimden sonra burada ilçe de herkese iş düşüyor. Tarım İlçeye düşüyor, Ziraat Odasına düşüyor… oda ve borsa ne demek biz çiftçiler üreteceğiz, oda borsa ve sanayi ticaret odaları bizlere Pazar bulacak. Bunları pazarlayacağız. Bir ürünü üretmek değil o ürünü ürettikten sonra pazarlamak çok önemli olan. Suyu tasarruflu kullanmayız. Bunun dışında tarım çeltikçiler yapıyoruz. Atık tarım ilaçlarını çevreye atıyoruz. Bu konuda üreticiler dikkat etmeli çevreye zarar vermemeli. Üreticiler bu konuda bilgilendirilmeli. Bölgede iş kaynağı yetiştirmeliyiz. Çeltik ekiyoruz; çeltikte usta lazım yamak lazım. İş makinelerini kullanacak güç lazım. Biz bunları şu anda bulmakta güçlük çekiyoruz. Biz genç çiftçileriz köyde büyüdük. Yakında çiftçilik yapacak adam bulamayacağız. Çiftçi yetiştirmeliyiz.”

Balcılar: “Bölgemizin en büyük sorunlardan bir tanesi nüfus”

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere söz verilen Sedat Balcılar da, “Daha önce İpsala’da iki salça fabrikası vardı. Bu bölgede yaklaşık 17 bin dönüm domates ekiliyordu. Bölgemizin en büyük sorunlardan bir tanesi nüfus. 1980 yıllarında İpsala’nın nüfusu 10 bini gecikti aynı yıllarda Keşan nüfusu 23 bindi. Keşan görevini iyi yapmış şuan Keşan nüfusu 80 bin biz 8 bin. Eskiden köylere gittiğimizde insan vardı. İşimizi yaptıracak işçi bulabiliyorduk fakat geçenlerde bir köye gittim muhtarla konuştuğumda bana dedi ki; ‘ köy meydanına yeşil öldüren ilaç attıracağım adam bulamıyorum. Köyler göç ediyor. Bizim bölgemiz İstanbul’a yakın, bizim bölgemiz İstanbul’un gıda ihtiyacının bir bölümünü karşılayabilir. Bu topraklarda biberde olur, domateste olur, yeşil fasulye de olur, bezelyede olur. Alternatif ürünler yetiştirilir. Ama insan yok insan.”

Kerman: “14 Mart Tıp Bayramında İpsala Devlet Hastanemizin açılışını planlamaktayız”

Balcılar’ın ardından söz alan İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, ilçede şu anda yürütmekte olduğu projelerden bahsetti ve yakın zamanda yapılacak olan çalışmalar hakkında şu bilgileri aktardı: “İlçemize doğalgazı getirdik. Şuanda test aşamaları yapıldı. Çalışmalar bitmek üzere bu ay içerisinde evlerimize sanayimize inşallah doğal gazımızı vereceğiz. İlçemizi gelişmesi için bir takım kalıcı işlerin yapılması lazım. İlçemizde kaplıca suyu araştırmaları yapıyoruz. Mart ayı içerisinde sondaj çalışmaları gerçekleşecek. Şuan ki çalışmalar yer altında kaplıca suyumuzun olduğunu söylüyor. Belediye olarak lisanslı depolarımızın Mayıs ayının sonuna doğru temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Büyük baş hayvancılık projemizi hayata geçireceğiz. 14 Mart Tıp Bayramında İpsala Devlet Hastanemizin açılışını planlamaktayız. Göçü önlemek ve bölgemize iyi yatırımcıların gelmesini sağlamak için 4. Sınıf arazileri belirleyerek çevreci karma sanayinin gelmesi için bir takım çalışmalara başladık. Önümüzdeki günlerde inşallah meclis kararımızı alarak ilçemize çevreci karma sanayi çalışmalarına başlayacağız.”

İpsala Kaymakamı, 5 temel somut maddeyi açıkladı

Programda, son alarak konuşan İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala ile ilgili beş temel maddeye değinerek şunların altını çizdi: “İpsala’da yaşanan sorunlardan bir tanesi çeltik sapı. Anız yangınları. Mevzuat gereği bunun yakılması yasak bu şuanda sorun olmaktan çıkıyor büyük bir yatırıma dönüşüyor. İpsala’da çeltik sapından bio kitle enerjisi 120 milyon KW üretilecek. Bu sadece İpsala değil, Türkiye için devrim gibi bir yatırım. İpsala Sarıcaali köyünde yapılacak bu yatırım. Bu İpsala için birinci somut yatırım bir ikincisi;  yol boyu yatırım… Ben, buraya tayin olmadan önce haritadan İpsala’ya baktım ve gümrük yolu dikkatimi çekti. Belediye başkanımız sağ olsun güzel bir arsa almış tam kavşakta. Bu arsaya ben geldiğimden beri başkan proje yapıyor ama proje bir türlü bitmedi artık bu projeyi bitirelim. Bunun dışında Halk Eğitim birlikte çok güzel bir proje yapıyoruz. 30-40 kişiye istidam sağlayacak roman vatandaşlarımıza sepet örme, köy örme, asır, geleneksel el sanatları kursu açıyoruz. Bu ay başlıyor. Üçüncü somut; ilçede bulunan Imteks fabrikanın sahibi bana geldi ve yol üzerinde tesisleştirmede 700 kişinin çalıştırılacağını söyledi bizde ona yol üzerinden arazi vermemizi istedi. Bunun sözünü veriyorum o bizim görevimiz en kısa sürede hazineden kendisine bir yer göstereceğiz. Bir diğer somut ise İpsala Yenikarpuzlu Beldesi’nde daha önce çöplük olan büyük bir 51 bin m2 hazine arazisine Türkiye’de bir ilk olan tıbbı sülük üretimine başlanıyor. Yarım bitmek üzere Yılda 5 milyon sülük üretimi gerçekleşecek. Son somut ise, geleneksel ırk dediğimiz nesli tükenmekte olan hayvancılıkta boz ırk dediğimiz bir hayvanımız var. Tarım bakanlığımız bu bozırk hayvana yılda 550tl teşvik veriyor. Başka teşviklerde var. Şimdi benim verdiğim talimatla bu mevzuatı işleme koyacağız. Özellikle karpuzlu beldesinde var. Tespitleri yaptıracağız.”

Program, yenilen akşam yemeği ile devam ederken, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ve İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman“İpsala Ekonomi Forumu”na konuşmacı olarak katılan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ile Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’a günün anısına İpsala pirinci ve hediyeler takdim etti.

Fevzi Can DİREK

 

 

DİĞER HABERLER

23.10.2024 10:52:07

Balcılar, ”Herkes Hesabını İyi Yapsın”

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği önceki dönem başkanı Sedat Balcılar,2024 yılı çeltik hasadının sonuna gelindiğini belirterek önümüzdeki dönemde herkesin hesabını iyi yapması gerektiğini söyledi.

23.10.2024 10:51:22

Aksal’dan Yenidoğan çetesi olayına sert tepki

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İstanbul’da, bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ölmelerine neden olan ‘Yenidoğan çetesi’ olayının takipçisi olacaklarını kaydetti.

23.10.2024 10:50:34

Elektrik Kesintisi Yapılacak.

(TREDAŞ) Edirne İl Müdürlüğü Keşan Bölge Başmühendisliğinden yapılan açıklamada, İpsala’ya bağlı bazı yerleşim birimlerinde, bakım ve onarım çalışması nedeniyle elektrik kesintisi uygulanacağı bildirildi.

23.10.2024 10:49:58

Emniyetten ‘çift ödeme iadesi’ dolandırıcılığı uyarısı!

 Edirne İl Emniyet Müdürlüğü, son günlerde artan dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşları uyararak, özellikle resmi kuruluş isimleri ve logoları taklit edilerek gönderilen sahte e-posta ve SMS'lere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

23.10.2024 10:48:44

Savaş Üner’den CHP Örgütüne ‘Vefa’ Ziyaretleri

28. Dönem CHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Savaş Üner, siyasi çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

18.10.2024 09:58:44

İpsala’daki GES Projesine ‘ÇED Olumsuz’ Kararı

İpsala’nın Hacıköy mevkiinde planlanan Hacıköy 2 Depolamalı Güneş Enerji Santralı Projesi’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle uygulanmasında sakınca görüldüğünü belirten ‘ÇED olumsuz’

18.10.2024 09:57:56

Lisanslı Depo Rekor Alım Yaptı.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İpsala Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Lisanslı deponun rekor bir alıma imza attığını söyledi.

18.10.2024 09:56:30

İpsala’nın Karaağaç Köyünde Ceviz Hasadı Devam Ediyor.

İpsala’nın Karaağaç köyünde devam eden ceviz hasadı harmanları İpsala Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından ziyaret edildi.

18.10.2024 09:55:21

Sevgili, Koyuntepe Köyünde İncelemelerde Bulundu.

İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Koyuntepe köyünün 10 Km’lik altyapısının tamamen yenileceğini açıkladı.

16.10.2024 10:27:36

AK Parti Kongresi 26 Ekim’de Yapılacak.

AK Parti genel merkezi tarafından başlatılan kurultay takvimi doğrultunda geride bıraktığımız ay delege seçimi gerçekleştiren AK Parti İpsala ilçe başkanlığında gözler 26 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek ilçe kongresine çevrildi.