Balcılar, çeltik piyasası ve 2. ürün açıklamalarına açıklık getirdi
"Bu yıl çeltikte elde edilen gelirin borçların ödenmesinde kullanıldığı yönündeki ifadeler doğru"
Bu içerik 30 Ekim 2017 17:25 tarihinde eklendi ve 1.708 kez okundu
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, çeltik üretiminde Türkiye'nin önemli firmaları arasında yer alan bir firmanın iflas kararının yanı sıra, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)'nın Yönetim Kurulu Toplantısı'nda çeltik ile ilgili konuşulan konular hakkında değerlendirmelerde bulunurken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin "İthalat" açıklamalarına da değindi.
Balcılar, Türkiye'de bakliyat sektörünün en büyük firmaları arasında gösterilen ve Türkiye'nin en büyük çeltik işleme tesisisin İpsala'da bulunduğu bir firmanın iflas erteleme talebiyle ilgili olarak mahkeme tarafından iflas kararının verilmesiyle ilgili haberler ve banka müdürlerinin çeltik ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Bahse konu firmanın, daha önce kayyumda olduğunu ve sürekli Amerika'dan pirinç ithalatı yapan bir firma olduğunu dile getiren Sedat Balcılar, bahse konu durumun bölgedeki çeltik piyasasıyla ilgili olmadığını belirterek, "Döviz kurunda yaşanan hareketlilikten dolayı borçlarını ödeyemez hale gelen firmanın, mahkeme tarafından iflası kabul edilmiş." dedi.
"Bu yıl çeltikte elde edilen gelirin borçların ödenmesinde kullanıldığı yönündeki ifadeler doğru"
Keşan TSO'nun Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılan Keşan, İpsala ve Enez'de faaliyet gösteren banka müdürlerinin, bölgedeki ekonominin, genellikle çeltik ürününden elde edilen gelire göre değişim gösterdiği ve bu nedenle de alternatif ürünlere yönelinmesi gerektiği yönündeki açıklamaları hatırlatılan Balcılar, "Bu yıl çeltikte elde edilen gelirin borçların ödenmesinde kullanıldığı yönündeki ifadeler doğru. Banka müdürlerimizin düşüncelerine ben de katılıyorum. Yaklaşık 5 yıldır maliyet parasına çeltik üretip sattık. Gerçek bir çiftçi dostu olan TMO Genel Müdürümüz göreve geldiğinden beri, üretici para kazanır hale geldi. Bu yıl gerçekten nakit akışı oldu ancak insanlar bankalara borçlu olduğu için paraların hemen hemen tamamı, bankalara kredi dönüşü oldu. Ancak en azından çiftçi nefes aldı. Daha önce kredi için boyun bükülüyordu ama bu sezon böyle olmadı. Üretici de rahat, finans sektörü de rahat." diye konuştu.
"'Ben bu yıl çeltik ektim, gelecek yıl ayçiçeği ekeyim' deme şansımız yok"
İkinci ürün ile ilgili olarak dile getirilen görüşler ile ilgili de düşüncelerini aktaran Sedat Balcılar, bölgede yaz mevsiminin kısa olduğunu ve özellikle çeltik yerlerinde, ikinci bir ürünün yetişme şansının sıfır olduğunu vurguladı. Üreticilerin, çeltik için altyapıyı oluşturmuş vaziyette olduğunu dile getiren Balcılar, şunları söyledi; "Bu bir ekipman işi. 'Ben bu yıl çeltik ektim, gelecek yıl ayçiçeği ekeyim' deme şansımız yok. Şuanda çeltik ile ilgili dile getirilenler, geçmişe dayalı yaşanan olumsuzluklar."
"Bizim önerimiz, üreticimizin ürününü bekletmeden vermesidir"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin, gıda enflasyonu ile ilgili olarak yaptığı "Gerekirse ithalat enstrümanını da güçlü bir şekilde kullanmaktan çekinmeyiz" şeklindeki açıklamalarına da değinen Sedat Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı; "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin, dışarıdan 100 bin ton ürün ithal etme yetkisi var. Ancak şuanda üreticimiz, hasat ettiği ürünü satıyor. Zaten fiyatlar iyiyken ürünü depolayıp bekletmenin bir esprisi yok. Unutulmamalıdır ki, ürünü bekletmenin de bir bedeli var. Bu yüzden üreticilerimiz malını satıp borcunu ödüyor. Bizim önerimiz, üreticimizin ürününü bekletmeden vermesidir."
İlker GÜREL