Ahilik Haftası İçin Tören Düzenlendi.
Ahilik Haftası nedeniyle dürüstlükte ilk 6’ya giren esnaflara plaket verildi.
Bu içerik 22 Eylül 2017 15:31 tarihinde eklendi ve 1.404 kez okundu
18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik haftası nedeniyle İpsala’da Çarşamba günü kutlama programı gerçekleştirildi.
İpsala Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile İpsala Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından saat 12.00’de Cumhuriyet meydanında yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ve İpsala Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile İpsala Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İlhan Dalkıran Ahilik’in önemini anlatan konuşmalar gerçekleştirdi.
Dalkıran, yaptığı konuşmada “Tarih alanına çıkışlarından bugüne dek varlıklarını sürdüren çok az ulustan biri ve en başta geleni, en köklüsü olan Türkler, bilim, edebiyat, ekonomi ve sosyal alanlarda örnek eserler bırakmışlardır.
Dünyanın en eski uluslarından sayılan Çinlilere, devlet kurmayı, hayvan yetiştirmeyi, tarımı vb. şeyleri öğretenler Türklerdir. Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımıdır. Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. O bununla birlikte olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir ”dedi.
İpsala Kaymakamı Ali Uysal ise konuşmasında “Ahi olan kişinin üç şeyi hep açık, başka üç şeyi de hep kapalı olmalıdır. Açık olması gerekenler:
1- Ahinin eli açık olacak: Yoksullara, düşkünlere yardım etmek için.
2- Kapısı açık olacak: Konuk olmak ya da ondan bir şey istemeye gelenler için.
3- Sofrası açık olacak: Yoksullara, düşkünlere, konuklara yemek yedirmek, açları doyurmak için.
Kapalı olacaklar da üçtür:
1- Gözü bağlı olmalı: Kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için.
2- Beli bağlı olmalı: Kimsenin ırzına, namusuna, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek için.
3- Dili bağlı olmalı: Kimseye kötü söylememek, kimse hakkında iftira etmemek, münafıklık, koğuculuk yapmamak için şeklinde konuşmalarına son verdi” dedi.
Dürüstlükte ilk 6 ya giren esnaflara plaket verildi ve akabinde vatandaşlara etli pilav ayran ikram edildi.
KERMAN AHİLİK HAFTASINI KUTLADI
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Ahilik haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Kerman, mesajında,”13. yüzyılda Anadolu’da temelleri atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas almaktadır. Esnaf ve sanatkârlığı meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuyla harmanlayan Ahilik kültürü Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında etkili rol oynamıştır. Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu’da birlik-beraberliğin ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir. Türk Milletinin, asırlar boyunca Anadolu’daki varlığı içerisinde yer alan köklü geleneklerinden olan Ahilik geleneği; akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulu, sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kurallarını benimseyen, Türk milletine has bir kültür hazinesidir. Bu duygu ve düşüncelerle, bugünümüze ve geleceğimize ışık tutan Ahilik geleneğinin yaşatılmasının, büyüyen ve gelişen Ülkemiz için çok önemli olduğu bilinci içerisinde, tükenmeyen bir gayret ve azim ile çalışarak alın teriyle kazanan, iş ve meslek hayatında saygılı, güler yüzlü meslek erbaplarının yetişmesi dileklerimle, başta tüm esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm halkımızın Ahilik Kültür Haftasını en içten duygularımla kutluyorum”dedi.