Erken Teşhis Hayat Kurtarır.
İpsala Toplum Sağlığı Merkezi, 15 Eylül “Prostat Kanseri Farkındalık Günü” ve “Lenfoma Farkındalık Günü” kapsamında Merkezi ziyaret eden hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirmeler yaptı.
Bu içerik 21 Eylül 2022 12:53 tarihinde eklendi ve 796 kez okundu
Prostat kanseri ve lenfoma, tüm dünyada en sık görülen kanserler olup her yıl “15 Eylül” tarihi “Prostat Kanseri Farkındalık Günü” ve “Lenfoma Farkındalık Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda İpsala Toplum Sağlığı Merkezi’ne COVID-19 aşısı vurulmak için ziyaret eden vatandaşlarımıza yönelik her iki kanser türü hakkında farkındalığı arttırmak için Ebe Nursel EMEK tarafından bilgilendirmede bulunulmuştur.
Prostat, erkeklerde idrar torbasının altında yer alan, içerisinden idrar kanalının geçtiği ve meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılayan bir bezdir. Normal durumda yaklaşık bir ceviz boyutundadır. Erkekler yaşlandıkça prostat bezi sıklıkla büyümeye başlar fakat bu büyümenin nedeni prostat kanseri ise bez içinde kanser hücreleri gözlemlenir. Yaşlanmayla birlikte daha sık ortaya çıkan prostat kanseri ülkemizde erkek kanserleri arasında akciğer kanserinin ardından en sık görülen 2. Kanser türüdür.
Prostat kanserinin erken tespit edilmesi için; erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin ise 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli olarak muayene olması ve kanda prostat spesifik antijen (PSA) testini yaptırması gerekmektedir.
Lenfoma, lenf sisteminin kanseridir. İleri yaşlarda nadir olmakla birlikte gençlerde en sık rastlanan kanser türüdür. Lenf bezlerinde katı tümörlerin oluşumuyla anlaşılır. Genellikle tedavi edilebilir ve pek çok insan teşhisten sonra uzun süre yaşayabilir.
Lenfomaların erken tespiti için; kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmamaktadır.