İpsala Trak

Hüseyin Darcan: “Çiftçinin borcu hiç bitmiyor

İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, son açıklanan destek paketinde çiftçilerin yer almadığını belirterek, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara değindi. Borçların faizinin alındığını anaparanın yapılandırılmadığını belirten Darcan, hayvancılıkla uğraşa

Bu içerik 23 Aralık 2020 16:17 tarihinde eklendi ve 1.491 kez okundu

SONGÜL KONAR

“BU PAKETİN İÇİNDEN ÇİFTÇİYE YİNE BİR ŞEY ÇIKMADI” 

Açıklamasında çiftçinin destek beklediğini vurgulayan Hüseyin Darcan“İstatistiklerde biraz sıkıntımız var. Ziraat Bankası’nda borç yapılandırmaları yüzde 95 Tarım Kredi Kooperatifleri’nde yüzde 89,5 tahsilat gözüküyor. Bakanın açıkladığı rakamlar doğru. Çiftçi bu süreçte destek bekliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri olsun Ziraat Bankası olsun çiftçinin borçlarını bir şekilde döndürüyor. Faizini alıyor, anaparayı yapılandırmıyor. Bir sonraki yıla aktarıyor. Bu şekilde de çiftçinin borcu hiç bitmiyor. Tahsilat yapılmış gözüküyor ve yeniden kredi kullandırılmış gözüyor. Çiftçimiz bu yıl için bir nefes almış oluyor ama bu çiftçinin borcunun hiç bitmediğini gösteriyor. Rakamlar çiftçinin daha çok borçlandığını gösteriyor” dedi.

“BU PAKETTEN HAYVANCILARA İYİ BİR DESTEK ÇIKMALIYDI”

Pandemi döneminde en rahat kesimin çiftçilerin olduğunu belirten Darcan“Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldular. Kimse biz bu yıl üründen kar etmedik diyemez. İlk etapta domates, patates ve mısırda sıkıntı yaşadık ama şu an en sıkıntılı kesim hayvancılık yapanlar. Bu paketten hayvancılara iyi bir destek çıkmalıydı. Şu an kesim fiyatlarında 2 TL bir artış yapıldı, süte biraz zam yapıldı ama süt-yem kalitesi korunmadı. Şu anda devlet desteğiyle beraber süt yem kalitesi 1,3’ü anca buluyor. Aslında 1,5’in altına düşmemesi gerekir. Şu anki yem fiyatlarıyla yıl başından sonraki yem fiyatlarını da öngöremiyoruz. Zam gelirse kalite yine 1’e düşecek. Vatandaş bunun altından çıkamaz. Üretici 1 kilo süt satacak 1kilo 300 gram yem alacak. Bu rakamın 1,5 olması mutlaka önemli. Yani 1 kilo süte karşılık 1 buçuk kilo süt alabilmeli ki bir yaşam payı, geçim payı olsun. Yani açıklanan destek paketinden beklentilerimiz vardı ama hiçbiri karşılanmadı. Dediğim gibi sayısal rakamlar hep çiftçinin aleyhinde. Borç yapılandırmaları olmuyor. Vatandaş takibe düşmemek için faizin yüksek ya da düşük olmasına bakmıyor. Gidiyor faizini ödüyor ama anaparayı ödeyemiyor. Bizim sıkıtımız burada”  diye kouştu.

Geçen yıla göre iyi sezon geçirdiklerini söyleyen Hüseyin Darcan“Geçen yıl girdilerimiz biraz düşüktü, yerinde saymıştı ama bu yıl girdiler yükseliyor. Çok öngöremiyoruz ama dolar kurunda düşme olurda, fiyatlarda da bir gevşeme olursa inanın çiftçi ne ektiğinden hayır görebilir ne biçtiğinden. Borçlarını da ödeyemez” dedi.

“ÇİFTÇİYİ GERÇEKTEN KOLLAMAK LAZIM”

Zor bir dönem geçildiğini hatırlatan Darcan“Gıda git gide önem kazanıyor. Gıda sektörü, savunma sektörününde önüne geçmiş durumda. Aç insan savunmasını bile yapamaz, böyle düşünmek lazım. Çiftçiyi gerçekten kollamak lazım. Devletin ilk etapta gözetmiş olduğu esnaftı. Orada da haklıydı. Esnaf şu anda çiftçiden daha zor durumda. Keşan’da da birçok işletme kapalı. Bakanlık çiftçiye destek konusunda çalışma yapıldığını söyledi. En azından açıklanacak ikinci pakette çiftçinin borçlarıyla ilgili, girdi maliyetleriyle ilgili özellikle hayvancıların girdi maliyetliyle ilgili bir beklentimiz var. Bu şekilde devam ederse süt sektörü zarar görecek. Bunun yanında et sektörü zarar görecek. Pandemi devam ederse ithalatta sıkıntılar olacak. Görüşmelerimize devam ediyoruz. Hükümetimize biz çiftçilerin hangi sıkıntıları yaşadığını ilettik. Yani borç ödenmiyor. Sadece faizler ödeniyor. Çiftçiler günü kurtarıyor. Çiftçiler bir tökezlerse inanın kimse kurtaramaz”  şeklinde konuştu. Medya Gazetesi

 

DİĞER HABERLER

29.01.2025 13:40:56

Sondaj Çalışmalarına Başlanıyor.

Mehmet Kerman Bıraktığı Yerden Hız Kesmeden Devam Ediyor! İpsala Başkanı Mehmet Kerman, termal su arama projelerine hız verdi. Sondaj çalışmaları 10 gün içinde başlıyor. Termal turizm ve seracılık alanında büyük ekonomik katkı beklenirken,

29.01.2025 13:38:37

Büyükbaş Hayvanlara Küpe Takıldı ve Denetimler Yapıldı

Hacıköy'de, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından büyükbaş hayvanlara düşen küpelerin yenileri takıldı. Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması için önemli bir adım atıldı.

29.01.2025 13:36:47

Aksal’dan Ün’e Kaçakçılık Göndermesi

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Milletvekili Ediz Ün’ün Edirne’deki projelere ayrılan bütçelerle ilgili yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

29.01.2025 13:35:55

Savcı Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’a Sorunları Aktardı

Keşan ROM-DER Başkanı Fahrettin Savcı, geçtiğimiz gün Edirne’ye gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile görüşerek sorunlar aktardı

23.10.2024 10:52:07

Balcılar, ”Herkes Hesabını İyi Yapsın”

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği önceki dönem başkanı Sedat Balcılar,2024 yılı çeltik hasadının sonuna gelindiğini belirterek önümüzdeki dönemde herkesin hesabını iyi yapması gerektiğini söyledi.

23.10.2024 10:51:22

Aksal’dan Yenidoğan çetesi olayına sert tepki

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İstanbul’da, bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ölmelerine neden olan ‘Yenidoğan çetesi’ olayının takipçisi olacaklarını kaydetti.

23.10.2024 10:50:34

Elektrik Kesintisi Yapılacak.

(TREDAŞ) Edirne İl Müdürlüğü Keşan Bölge Başmühendisliğinden yapılan açıklamada, İpsala’ya bağlı bazı yerleşim birimlerinde, bakım ve onarım çalışması nedeniyle elektrik kesintisi uygulanacağı bildirildi.

23.10.2024 10:49:58

Emniyetten ‘çift ödeme iadesi’ dolandırıcılığı uyarısı!

 Edirne İl Emniyet Müdürlüğü, son günlerde artan dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşları uyararak, özellikle resmi kuruluş isimleri ve logoları taklit edilerek gönderilen sahte e-posta ve SMS'lere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

23.10.2024 10:48:44

Savaş Üner’den CHP Örgütüne ‘Vefa’ Ziyaretleri

28. Dönem CHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Savaş Üner, siyasi çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

18.10.2024 09:58:44

İpsala’daki GES Projesine ‘ÇED Olumsuz’ Kararı

İpsala’nın Hacıköy mevkiinde planlanan Hacıköy 2 Depolamalı Güneş Enerji Santralı Projesi’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle uygulanmasında sakınca görüldüğünü belirten ‘ÇED olumsuz’