Hüseyin Darcan: “Çiftçinin borcu hiç bitmiyor
İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, son açıklanan destek paketinde çiftçilerin yer almadığını belirterek, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara değindi. Borçların faizinin alındığını anaparanın yapılandırılmadığını belirten Darcan, hayvancılıkla uğraşa
Bu içerik 23 Aralık 2020 16:17 tarihinde eklendi ve 1.424 kez okundu
SONGÜL KONAR
“BU PAKETİN İÇİNDEN ÇİFTÇİYE YİNE BİR ŞEY ÇIKMADI”
Açıklamasında çiftçinin destek beklediğini vurgulayan Hüseyin Darcan, “İstatistiklerde biraz sıkıntımız var. Ziraat Bankası’nda borç yapılandırmaları yüzde 95 Tarım Kredi Kooperatifleri’nde yüzde 89,5 tahsilat gözüküyor. Bakanın açıkladığı rakamlar doğru. Çiftçi bu süreçte destek bekliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri olsun Ziraat Bankası olsun çiftçinin borçlarını bir şekilde döndürüyor. Faizini alıyor, anaparayı yapılandırmıyor. Bir sonraki yıla aktarıyor. Bu şekilde de çiftçinin borcu hiç bitmiyor. Tahsilat yapılmış gözüküyor ve yeniden kredi kullandırılmış gözüyor. Çiftçimiz bu yıl için bir nefes almış oluyor ama bu çiftçinin borcunun hiç bitmediğini gösteriyor. Rakamlar çiftçinin daha çok borçlandığını gösteriyor” dedi.
“BU PAKETTEN HAYVANCILARA İYİ BİR DESTEK ÇIKMALIYDI”
Pandemi döneminde en rahat kesimin çiftçilerin olduğunu belirten Darcan, “Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldular. Kimse biz bu yıl üründen kar etmedik diyemez. İlk etapta domates, patates ve mısırda sıkıntı yaşadık ama şu an en sıkıntılı kesim hayvancılık yapanlar. Bu paketten hayvancılara iyi bir destek çıkmalıydı. Şu an kesim fiyatlarında 2 TL bir artış yapıldı, süte biraz zam yapıldı ama süt-yem kalitesi korunmadı. Şu anda devlet desteğiyle beraber süt yem kalitesi 1,3’ü anca buluyor. Aslında 1,5’in altına düşmemesi gerekir. Şu anki yem fiyatlarıyla yıl başından sonraki yem fiyatlarını da öngöremiyoruz. Zam gelirse kalite yine 1’e düşecek. Vatandaş bunun altından çıkamaz. Üretici 1 kilo süt satacak 1kilo 300 gram yem alacak. Bu rakamın 1,5 olması mutlaka önemli. Yani 1 kilo süte karşılık 1 buçuk kilo süt alabilmeli ki bir yaşam payı, geçim payı olsun. Yani açıklanan destek paketinden beklentilerimiz vardı ama hiçbiri karşılanmadı. Dediğim gibi sayısal rakamlar hep çiftçinin aleyhinde. Borç yapılandırmaları olmuyor. Vatandaş takibe düşmemek için faizin yüksek ya da düşük olmasına bakmıyor. Gidiyor faizini ödüyor ama anaparayı ödeyemiyor. Bizim sıkıtımız burada” diye kouştu.
Geçen yıla göre iyi sezon geçirdiklerini söyleyen Hüseyin Darcan, “Geçen yıl girdilerimiz biraz düşüktü, yerinde saymıştı ama bu yıl girdiler yükseliyor. Çok öngöremiyoruz ama dolar kurunda düşme olurda, fiyatlarda da bir gevşeme olursa inanın çiftçi ne ektiğinden hayır görebilir ne biçtiğinden. Borçlarını da ödeyemez” dedi.
“ÇİFTÇİYİ GERÇEKTEN KOLLAMAK LAZIM”
Zor bir dönem geçildiğini hatırlatan Darcan, “Gıda git gide önem kazanıyor. Gıda sektörü, savunma sektörününde önüne geçmiş durumda. Aç insan savunmasını bile yapamaz, böyle düşünmek lazım. Çiftçiyi gerçekten kollamak lazım. Devletin ilk etapta gözetmiş olduğu esnaftı. Orada da haklıydı. Esnaf şu anda çiftçiden daha zor durumda. Keşan’da da birçok işletme kapalı. Bakanlık çiftçiye destek konusunda çalışma yapıldığını söyledi. En azından açıklanacak ikinci pakette çiftçinin borçlarıyla ilgili, girdi maliyetleriyle ilgili özellikle hayvancıların girdi maliyetliyle ilgili bir beklentimiz var. Bu şekilde devam ederse süt sektörü zarar görecek. Bunun yanında et sektörü zarar görecek. Pandemi devam ederse ithalatta sıkıntılar olacak. Görüşmelerimize devam ediyoruz. Hükümetimize biz çiftçilerin hangi sıkıntıları yaşadığını ilettik. Yani borç ödenmiyor. Sadece faizler ödeniyor. Çiftçiler günü kurtarıyor. Çiftçiler bir tökezlerse inanın kimse kurtaramaz” şeklinde konuştu. Medya Gazetesi