“Çeltik ekimleri, 6 Mayıs’ta başlayacak”
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltik ekimlerinin ne zaman başlayacağı, bu yıl ekilişlerde azalışın olup-olmayacağı, fiyatlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bu içerik 25 Mart 2020 04:41 tarihinde eklendi ve 11.876 kez okundu
“Ekimler, 6 Mayıs’ta başlayacak”
Çeltik ekimleri hakkında bilgilendirmede bulunan Balcılar, “Ekimler, 6 Mayıs’ta başlayacak ve 6 Haziran’a kadar devam edecektir. Bölgede şuanda bir kuraklık söz konusu. Ama ekimler konusunda herhangi bir gecikmenin yaşanacağını düşünmüyorum. Her yıl olduğu gibi yine aynı süre içerisinde ekimler yapılacaktır.” dedi.
“Trakya Bölgesi’ndeki ekilişler yaklaşık 200 bin dönüm eksilir”
Çelikte en büyük sıkıntının su olduğunu belirten Sedat Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “Hayrabolu bölgesinde, yaklaşık 50 bin dönümlük alanın ekilme durumu yok. Çünkü o bölgedeki baraj boş durumda. Ayrıca, Altınyazı Barajı’nın bulunduğu bölgede geçen yıl 54 bin dönüm alan ekilmiş ama baraj boş durumda olması nedeniyle, 10 bin dönüm alan anca ekilebilecek. Sultanköy Barajı’nın önünde, 10 bin-15 bin dönüm ekilişlerde noksanlık yaşanacak. Sultanköy Barajı dolduruldu ama kapasitesi az. Keşan’da da, 20 bin dönümlük bir noksanlık olur. Geçen yıl 500 bin-520 bin dönüm alanda ekiliş yapılmıştı. Yıl bu şekilde devam ederse, Trakya Bölgesi’ndeki ekilişler yaklaşık 200 bin dönüm eksilir.”
“Girdi maliyetlerinde sıkıntı yok”
“Corona virüsü nedeniyle, girdi maliyetleri anlamında herhangi bir artış söz konusu mudur?” şeklindeki soruya cevap veren Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Girdi maliyetleri anlamında şuanda herhangi bir sıkıntımız yok. Mazot fiyatları, belli bir süre önce litresi 6,5 TL’ydi. Ama fiyatlar şuanda 5.5 TL’ye kadar düştü. Dünya genelinde belli bir düşüş yaşanıyor ve daha da, düşmesi bekleniyor.”
“Süreç uzun sürerse, biraz sıkıntı yaşanacaktır”
“Çeltik fiyatları anlamında durum ne olacak?” şeklindeki soruya cevap veren Sedat Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Corona virüsünün ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz. Ama uzun sürerse, biraz sıkıntılı bir süreç yaşanacaktır. Çünkü yurtdışından güvenip de, çeltik ithal edip, satış yapma şansınız yok. Şuanda, tedbir amaçlı tüm sınırlar kapalı durumda. Dışarıdan ürün gelme şansı olmazsa, içeriden üretilen tüm gıda ürününün fiyatları yüksek olur. Türkiye olarak, birçok üründe dışa bağımlı durumdayız. Türkiye’de üretilen ürünler, ihtiyacın tamamını karşılamıyor. İnşallah, her şey yoluna girer ve fiyatlar uygun seviyede olur.”
(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)