Kuraklık Çiftçiyi Düşündürüyor!
“Kuraklık devam ederse, çeltik ekim alanları 250 bin dönüme kadar düşebilir”
Bu içerik 10 Şubat 2020 09:02 tarihinde eklendi ve 1.595 kez okundu
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; bölgede kuraklığın devam etmesi durumunda, çeltik ekimlerinin 2020 yılında 250 bin dönüme kadar düşebileceğini kaydetti.
“Bölgede yaşanan kuraklığı ve çeltik ile ilgili sorunları görüştük”
Bölgedeki üreticiler olarak, 5 Şubat 2020 tarihinde DSİ Edirne Bölge Müdürlüğü’ne ziyarette bulunduklarını belirten Balcılar, “Ziyarette, bölgede yaşanan kuraklığı ve çeltik ile ilgili sorunları görüştük. Bölgemizde yoğun çeltik ekimi yapılan alanlarda, 5 barajımız bulunuyor. Bu barajlardan biri Hamzadere ve su tutma kapasitesi 210 milyon metreküp, Sultanköy’ün 27 milyon metreküp, Karpuzlu’da ise, 45 milyon metreküptür. Bu 3 barajın ekim sezonuna kadar hepsi kapasitesi oranında doldurulacaktır. İklimlerin değişmesi nedeniyle, ani yağışlar risk oluşturabileceği için barajlarda belli bir esneklik payı bırakılıyor. Bundan ötürü de, 3 barajımızda toplam 250 milyon metreküp su doldurulacaktır.” dedi.
“Bu barajların, 2020 yılında bize faydası olmaz”
Balcılar sözlerine şöyle devam etti: “Çakmak Barajı’nın kapasitesi 220 milyon metreküp ve Altınyazı Barajı’nın ise, 38 milyon metreküptür. Toplamda, 250 milyon metreküp su olması gerekiyor. Çakmak Barajı hizmete alındı ama elektrik hatları ve pompaların kurulabilmesi için yapılan ihaleyi alan firma batmış. Yeniden ihaleye çıkılacak ve hatların kurulması, pompaların kurulması, bunların sonuçlanması ancak, yaz mevsiminde biter. Dolayısıyla, 2020 yılında o barajın bize hiçbir faydası olmaz. Altınyazı Barajı’nda ise, iletişim kanalları 1970 yılında yapılmış. Eski bir baraj olması nedeniyle, pompaları ile Meriç Nehri’nden su getiren beton kanallar çürümüş. Su basmaya çalışılsa da, su kanalın önüne kadar gitmiyor. Bu barajında doldurulma şansı yok.”
“Üretici için durum iç açıcı değil”
Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgemizdeki barajların su seviyesi düşük olduğu gibi Bulgaristan’daki barajların doluluk oranı da, yüzde 30’lara kadar düşmüş durumda. Edirne bölgesinde, 2019 yılında 500 bin dönüm çeltik ekimi yapılıyordu. Eğer mevsim kurak şekilde devam ederse, Edirne’de 250 bin dönüm çeltik ekimi gerçekleştirilebilir. Kalan 250 bin dönüm yerde ise, ekim gerçekleştirilemez. Kısacası, üretici için durum iç açıcı değil. İnşallah bölgemizde bol kar ve yağışlar yaşanır. Aksi takdirde, büyük sıkıntı yaşanacaktır.”
(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)