“Kriz masası kurulmalı”
Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru yaptığı açıklamada; bölgenin mevsim itibariyle, yeterli yağış almadığını ve üreticiler olarak, yaşanan durumdan endişe duyduklarını belirterek, “Yaşanan sorunlarla ilgili olar
Bu içerik 31 Ocak 2020 16:44 tarihinde eklendi ve 1.429 kez okundu
Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru yaptığı açıklamada; bölgenin mevsim itibariyle, yeterli yağış almadığını ve üreticiler olarak, yaşanan durumdan endişe duyduklarını belirterek, “Yaşanan sorunlarla ilgili olarak, biran önce kriz masasının kurulması gerekiyor.” dedi.
“Yeterli yağışları alamadık”
Türkiye’de ve bölgede, bu yıl yeterli yağışların olmadığını belirten Koru, “Üreticiler olarak, yağışların olmasını bekliyoruz. Her ürünün suya ihtiyacı var ama özellikle çeltik ürününün suya ihtiyacı çok fazla. Kış mevsiminin sona ermesine yaklaşık 20-25 günlük bir zaman kaldı. Fakat, bölge olarak, halen yeterli yağışları alamadık. İnşallah kar yağışı ya da kuvvetli yağışlar olur. Bu yağışlarla birlikte inşallah toprak doyar ve su rezervlerimiz artar. Sadece bizlerde değil, Bulgaristan’da da, kuvvetli bir kış dönemi görülmüyor. Meriç Nehri’nden bu yıl kuvvetli bir su gelmezse ve kısa sürede barajları kullanmaya başlarsak, büyük sıkıntılar yaşarız. 1990’lı yıllarda, büyük bir kuraklık yaşanmıştı ve Meriç Nehri kurumuştu. O dönemde bir çok üretici zarar etmişti. O zamanlarda Sultanköy, Yenikarpuzlu ve Hamzadere barajları yoktu. Barajların olmasından ötürü şanslıyız. Şuanda, barajları doldurmaya çalışıyorlar. İlerleyen günlerde kuraklık tehlikesi yaşanmaya devam ederse, yetkili merciler belirli alanlara ekim ruhsatı vermeyebilir ya da azaltabilir. Göz görerek, insanların zarar etmesi zor bir olaydır. Planlı ve programlı şekilde bunların değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.
“Çakmak Barajı bize can suyu olacaktır”
Ahmet Koru sözlerine şöyle devam etti: “Uzunköprü’de bulunan Çakmak Barajı’nın tamamlandığı bilgisi bizlere geldi. Burası çok büyük bir barajdır. Kanallarda belirli çalışmaların yapılmasının ardından bölgeye hizmet vermesi bekleniyor. Eğer Çakmak Barajı hizmet vermeye başlarsa, Uzunköprü’nün ardından bizim bölgemize kadar su gelecektir. Bu bölge için çok büyük bir kaynaktır. Bölgede yaşanabilecek büyük bir kuraklıkta, Çakmak Barajı bize can suyu olacaktır.”
“Yağışların olmaması, üreticiler açısından endişe verici bir durumdur”
Mevsim itibariyle kurak bir yıl yaşandığını hatırlatarak, sözlerine devam eden Koru, “Ocak ayının sonundayız ve sıcaklık değerleri, 12-13 derece seviyelerindedir. Ilıman bir iklime döndük. Aylara göre, ortalama yağışlar ve sıcaklık değerleri değişti. Ekilişler; şubat, mart ve nisan aylarında yapılıyor. 3 aylık süreçte, ne kadar yağış düşer ve ne olur bilmiyoruz. Ama bu durum biz üreticiler açısından endişe verici bir durumdur. Bulgaristan’da, 50 bin dekar ekiliş izni verilen bir yerlerde, 10 bin-15 bin dekara kadar indirildiğini duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
“Kriz masası, biran önce kurulmalı”
“Bu kuraklık, çeltik ekimlerini nasıl etkiler?” şeklindeki soruya cevap veren Ahmet Koru, sözlerini şöyle tamamladı: “Üreticilerimiz, tarlalara girip gerekli hazırlıkları yapmaya çalışıyor. Şuanda, ne kadar bir ekimin yapılacağı ya da ne kadar bir ekimin yapılamayacağı söylemek erken. Ekim yapılacak dönemde, barajların doluluk oranı ne olacak bilemiyoruz. Tüm kurumlar bir araya gelip, rezervlerin iyi şekilde kontrol edilip, ona göre üreticilerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Bir kriz masasının biran önce kurulması gerekiyor. Çünkü üreticiler, icarlık tarlaları almaya başladılar. En azından üreticiler, ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Buna göre, üreticilerde gerekli tedbirini almış olurlar.”
(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)