Ata Toprağı İpsala'dan yola çıktı
"Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu" kapsamında, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, İpsala Sınır Kapısı'nda Türk atletlere teslim edilirken, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin
Bu içerik 26 Mayıs 2018 16:50 tarihinde eklendi ve 1.576 kez okundu
Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu, İpsala Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Çağdaş Çelik’in sunumunda, İpsala Gümrük Kapısı'nda saat 11.00’da saygı duruşundan sonra, Keşan Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okunması ile başladı. İpsala Anadolu Lisesi'nden Şahin Ergene adlı öğrenci "Şu Sonsuz Koşu" isimli şiiri okumasının ardından İpsala Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu.
Adaletoğlu: "Okullarımız kapanıyor, orada ki derneklerimiz açılmamaya devam ediyor"
Törenin devamında, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin HüseyinAdaletoğlu konuşma yaptı. Gazze'ye yapılan saldırıları kınayarak sözlerine başlayan Adaletoğlu, "Bizler Batı Trakya’dan gelmiş Türkiye’de yaşamaya devam eden, orada kalan yakınlarımız dışında göç etmek zorunda kalan insanlarız. Buradan, Türkiye Cumhuriyeti’nden oradaki insanlara sahip çıkmaya devam ediyoruz ve onların sorunları ile gerek Türkiye’de gerekse batı Trakya’da, taşınması gereken her yere taşımaya devam ediyoruz. Buraya gelirken insan farklı duygular ile gelmek ister. Büyük coşku ile gelmek ister. Fakat biz işin bir yönü ile bu organizasyona gelirken, büyük onur ve coşkuyu içimizde hissederken iki gün önce Filistin’de, Gazze’de yaşanan olaylar nedeni ile içimi maalesef burkuldu. Gerçekten dünya bir katliama şahitlik etti. Herkeste seyretmeye devam ediyor. Bizler Batı Trakya Türkleri adına öncelikle bu katliamı şiddetle kınıyoruz. Lanetliyoruz. Türkiye’de, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak iki üyemizi bakan olarak gördük ve bürokratik anlamda birçok sorunun hallolduğuna şahit olduk. Projelerimize neredeyse %90 oranında çözümler üretildi. Sınırın bu tarafında bu kolaylıkları yaşarken, sınırın diğer tarafında, biz adeta esaret yaşamaya devam ediyoruz. Bir umut olarak gelen Yunanistan’da Çipras geldi. Her şey iyiye gidecek, azınlık haklarına kavuşacak, Batı Trakya Türkleri geçmişte yaşadığı sıkıntıları artık yaşamayacak dediğimiz bir dönemde; maalesef bizler hayal kırıklığına uğradık. Bir yıl önce burada söylemiştik. Okullarımız kapanıyor, orada ki derneklerimiz açılmamaya devam ediyor. Müftülerimiz ısrarla atanmıyor. İki tane kukla müftü ile oradaki toplumu temsil ettiğine inan kişileri bizler toplum olarak lanetliyoruz. Orada iki müftümüz azınlığımızın seçtiği müftüyü atamaya davet ediyoruz. Gelin bakın oradaki kapanan okullarımızı ihya edelim ve azınlık adına o okullarımızı kazandıralım. 330 okuldan bugün 130 civarına düşmüş ise bu demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden Yunanistan adına açıkçası bir utanç vesilesi olması gerekiyor.” dedi.
Savcı: "737 km ve yaklaşık 55 saat sürecek yolculuğumuza çıkıyoruz"
Törenin devamında, Masterler Atletizm Spor Kulübü Genel Sekreteri Zeynep Savcı söz aldı. Savcı, "31 yıldır büyük bir şevkle yaptığımız İpsala’dan Ankara’ya Atatürk’ü Anma ve Barış Koşumuza bir kez daha başlamanın heyecanı içerisindeyiz. Bize birazdan teslim edilecek olan Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak kutsal bir emanet olarak, ülkemizin refahı, adaletli ve aydınlık geleceği demokrasiden ödün vermeyecek yönetim şekli, gençlerimizin gerçekleşmesini istediğimiz hayalleri ve hak ettikleri geleceklerinin sembolü olarak, 19 Mayıs günü Anıtkabir’e ulaştıracaklar. Bizler bu uğurda sporun, ahlaklı ve sağlıklı yaşamın bizi buluşturduğu ortak payda olan koşu çerçevesinde elimizden geldiğince gençlerimize örnek olmak ve onların ufkunu açmak için zaman zaman zor şartlar altında olsa da her yıl olduğu gibi bugün de 737 km ve yaklaşık 55 saat sürecek yolculuğumuza çıkıyoruz. İstanbul Masterleri Atletizm kulübü sporcuları olarak bu değerli ve kutsal görevi yapmaktan büyük bir onur duyduğumuzu bir kez daha belirtir, saygılarımızı sunarız.” diye konuştu.
Altay: "Vatandaşlarımızın refah ve huzuru için hizmet vermekten büyük gurur duyuyoruz"
Daha sonra söz alan Atletizm Federasyonu temsilcisi Selahattin Yıldız, Selanik'ten alınan ve sporculara teslim edilecek olan kutsal toprağın, Ankara’ya, yaşlı gibi görünen ama kalplerinde Atatürk sevgisi ile dolu ustalar tarafından götürüleceğini dile getirerek, "Öte yanda yine suyun öte yakasında getirilen toprak Samsun iline teslim edilecek. Ben bu büyük ve meşakkatli organizasyonda görev alan Edirne valiliği ve İpsala Kaymakamlığı ile belediye başkanlığına teşekkür ediyorum. hayırlara vesile olmasını temenni ederim.” deyip sözü Gümülcine Konsolosu Neslihan Altay'a verdi. Altay, organizasyonun Türk halkı ve Batı Trakyalılar için ayrı ve özel bir anlam taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi; "Geçtiğimiz yılda olduğu gibi bugün burada bir kez daha heyecan ve coşku içerisinde toplanmamıza vesile teşkil eden bağımsız Türk yurdunun kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyaya gözlerini açtığı Selanik’te ki evinden alınan toprağın başkentimiz aynı zamanda Cumhuriyetimizin kuruluşunun beşiği olan Ankara’ya taşınmasına tanıklık ediyor olmamız, Türk halkı ve Batı Trakyalı soydaşlarımız için özel ve manevi bir değer taşımaktadır. Bizler Dış İşleri Bakanlığı mensupları olarak dünyanın dört bir yanında yurtta sulh cihanda sulh ilkesine bağlı kalarak her koşulda vatandaşlarımızın refah ve huzuru için hizmet vermekten büyük gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
Özder, startı verdi
Konuşmaların ardından, plaket takdimi yapıldı. Plaketlerin takdim edilmesinden sonra, Özder, Selanik'ten gelen Ata Toprağı'nı, Samsun'a götürmeleri için Adaletoğlu’na ve atletlere teslim ederek, Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu'nun startını İpsala Gümrük Kapısı'ndan başlattı.
İlker GÜREL