Avukat Arabulucu Aylin Arıkan: “İşçi-işveren uyuşmazlığında yeni dönem başladı”
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Avukat Arabulucu Aylin Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı (zorunlu) haline getirilen arabuluculuğun, uygulanmaya başlanması ve arabuluculukta 2018 yılı için uygulanacak ücret tarifesi ile ilgili bilgiler verdi.

“İşçi ve işveren, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak”

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesine yönelik düzenlemeyi de içeren İş Mahkemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından artık söz konusu uyuşmazlıklar arabulucuya gitmeden mahkemeye taşınamayacağını belirterek sözlerine başlayan Arıkan, şunları kaydetti: “Uygulamayla işe iade davaları dahil olmak üzere bireysel iş uyuşmazlıklarında, alacak ya da tazminat taleplerinde, kıdem ve ihbar tazminatında, fazla mesai ücreti, kötü niyet tazminatı gibi konularda arabulucuya başvurulacak. İşçi ve işveren, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Müracaatlar, 108 adliyede kurulan arabuluculuk bürolarına yapılacak. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak.”

“Arabuluculuk görüşmeleri 3 haftada tamamlanacak”

Aylin Arıkan, açıklamasının devamında, “Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek. Böylece, işçi-işveren uyuşmazlıklarında uzun yıllar süren mahkeme süreçleri sona erecek.” şeklinde konuştu.

“Anlaşamama halinde ilk 2 saati bakanlık ödeyecek”

Tarafların anlaşamaması durumunda ilk 2 saatlik arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacağını dile getiren Arıkan“Anlaşma sağlanması halinde ise arabuluculuk hizmeti karşılığında anlaşılan miktarın yüzde 3'ü bir taraf, yüzde 3'ü de diğerince ödenecek. Ücretin tamamını anlaşma halinde taraflardan biri de karşılayabilecek.” dedi.

“Anlaşma sağlanamaması halinde taraflar dava açabilecek”

Aylin Arıkan, şöyle devam etti: “Arabuluculuk görüşmeleri gizli yapılacak, işçi ve işverenin kendi aralarında yaptığı anlaşma, sözleşme metninde gizli kalacak. Arabulucu da bu gizliliğe uyacak. Görüşmeler olumsuz sonuçlanırsa dava açılabilecek. Taraflar anlaştığında arabulucu anlaşma metni hazırlayacak, anlaşılan hususlarla ilgili bir daha dava açılamayacak. Böylece sorun tamamen çözülecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması durumunda ise taraflar mahkemelere dava açabilecek.”

“Arabuluculukta 2018 yılı ücret tarifesi”

Arıkan, arabuluculukta 2018 yılı için uygulanacak ücret tarifesi ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya taraf başına saatlik (ilk üç saate kadar) 140 lira, takip eden her saat için 100 lira ödenecek. Bu ücret ticari uyuşmazlıklarda saatlik (ilk üç saate kadar) 270, takip eden her saat için 210, ticari uyuşmazlığın taraflarının tümü sermaye şirketiyse saatlik (ilk üç saate kadar) 330, takip eden her saat için 250, diğer tüm uyuşmazlıklarda saatlik (ilk üç saate kadar) 170, takip eden her saat için 130 lira olacak.”

Haber MERKEZİ

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar