Kuru: "Bu tesisten 5 adet yapılsa, Keşan, elektrik ihtiyacını kendi kendine karşılayan bir ilçe haline gelecek"
Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yönetimi, Keşan'da kurmaya başladıkları tesisler ile gelecekte önemli rol oynayacak firmaların bu tesislerini ziyaret ederken, tesislerden biri elektrik, biri ise tuğla üretecek.
Saat 13.00'te sıralarında, Keşan TSO Genç Girişimci Üyesi Volkan Kuru tarafından 26 dönüm üzerine kurulan ve "Güneş Tarlası" olarak bilinen güneş enerji santralini ziyaret eden Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile bazı Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerini, yatırımcı Volkan Kuru, babası Kenan Kuru ve güneş enerji santralinin kuruluş aşamasında görevli Makine Yüksek Mühendisi Sezer Büyüktanır karşıladı.
Helvacıoğlu: "Tarlasına güneş eken, buğday ekenden 77 kat daha fazla kazanıyor"
Heyetin, tesisi incelemesinin ardından, açıklama yapan Helvacıoğlu, bölgeye yapılan bu yatırım için Kuru ailesine teşekkür ederek, "Bölgemizin yatırımcısı olması nedeniyle gurur duyduk. Türkiye'de güneşten enerji üretimine yönelik taleplerin bölgemizde de olduğuna şahit oluyoruz. Tarlasına güneş eken, buğday ekenden 77 kat daha fazla kazanıyor. Bundan sonraki dönemlerde, güneş tarlalarının çok olacağı bir döneme giriyoruz. Bundan sonra enerjinin ne kadar kıymetli olduğuna şahit olacağız. Bu yatırım, bölgemizde örnek olacaktır. Çünkü bu bir rakip tesis değil, tamamlayıcı tesis. Ülke olarak, güneş enerjisinden yılda, 380 milyar kilovat elektrik üretebilecek potansiyele sahibiz. Bu tesislerin, ülke ekonomisine katkısı çok büyük. Bu tesis, Keşan'ın 5'te 1, İpsala'nın ise tamamının elektrik ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte bir tesistir." dedi.
Kuru: "Bu tesisten 5 adet yapılsa, Keşan, elektrik ihtiyacını kendi kendine karşılayan bir ilçe haline gelecek"
Tesis ile ilgili bilgi veren Volkan Kuru da, bölgeye kazandırılan yeni yatırımın teşvik edici olduğunu dile getirerek, "Gerekli izinlerin alınmasıyla birlikte tesisi kurmak yaklaşık 2 yıl gibi bir süremizi aldı. işletmemizi Aralık ayı sonunda faal duruma gelmesini planlıyoruz. 26 dönümlük bu arazimizin 18 dönümlük alanı, paneller için ayrıldı. Burada toplamda 4 bin 400 adet panelimiz var. 990 kw bağlantı gücüyle yaklaşık 1.2 megawatt güç üretmeyi planlıyoruz. Bu da Keşan için iyi bir yatırım. Bu tesisten 5 adet yapılsa, Keşan, elektrik ihtiyacını kendi kendine karşılayan bir ilçe haline gelecek. Kentin kendi elektriğini kendisi üretmesi konusunda bir proje hazırlanması gerekiyor. Burada gerçekleştirdiğimiz üretimimiz, TREPAŞ ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde satış yapacağız." diye konuştu.
Büyüktanır: "Doğal gaza bağlı olacağımıza güneşe bağlı olalım. Güneş her zaman bizimle"
Keşan TSO Meclis Üyesi Yalçın Şen de, Keşan bölgesinde yapılan bu yatırımın, ilerleyen yıllarda öneminin daha fazla fark edileceğinin altını çizerek, bu tür tesislerin artması için yatırımcıların gerekli araştırmaları yapması gerektiğini söyledi. Makine Yüksek Mühendisi Sezer Büyüktanır, şu yorumu yaptı; "Doğal gaza bağlı olacağımıza güneşe bağlı olalım. Güneş her zaman bizimle."
65 milyonluk yatırım ile büyüyecekler
Mustafa Helvacıoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra, Yıldız Kiremit Tuğla ve Asmolen Sanayi A.Ş.'nin, fabrikalarını büyük bir yatırım ile genişletmeye başlayan yönetimini ziyaret etti. Buradaki ziyarette, Helvacıoğluve beraberindekileri, Yıldız Kiremit Tuğla ve Asmolen Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kılıç ile Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kılıç karşıladı.
Fatih Kılıç: "15 bin metrekarelik kapalı alana kuracağımız yeni tesisimiz ile birlikte, robotların çalışacağı, tamamen otomatik yapılacak bir düzene geçeceğiz"
Mevcut üretim tesisine, ilave olarak yapılmaya başlanan yatırım hakkında bilgiler veren Fatih Kılıç, 1979 yılında kurulan tesisin, o dönem teknolojisine ait olduğunu, ancak günümüz şartlarında bu tesisin ömrünü tamamlandığını, bu nedenle teknolojinin de gelişmesiyle yeni yatırıma yönelmek durumunda kaldıklarını söyledi. Türkiye'de inşaat sektörünün ileri seviyelerde olduğunun altını çizen Kılıç, "Geçtiğimiz gün, 11.1 olarak açıklandığı gibi büyüyoruz ve genişliyoruz. Bu çok iyi bir rakam. İnşallah böyle de devam eder. Şuanda burada 150 bin adet tuğla üretme kapasitemiz var. 15 bin metrekarelik kapalı alana kuracağımız yeni tesisimiz ile birlikte, robotların çalışacağı, tamamen otomatik yapılacak bir düzene geçeceğiz. Böylece günlük bin ton işleme kapasitemiz olacak ve aylık 11 milyon adet, yılda da 120 milyon adet tuğla üretimi yapabilecek kapasiteye ulaşacağız. Bölgede örneği olmayan bu yatırım, Avrupa'nın nadir tesisleri arasında olacak. Yeni tesisimizin arıtma problemi hiç olmayacak ve tamamen doğal gaz ile üretim yapılacak. Kiremit haricinde, dünyada ihtiyaç duyulan 60-70 çeşit tuğla üretimi yapacağız." diye konuştu.
Ali Kılıç: "En az yüzde 35'ini Bulgaristan ve Yunanistan'a ihraç etmeyi düşünüyoruz"
Ali Kılıç da, 1987 yılında, Keşan'dan her gün Selanik şehrine her gün 10 TIR tuğla gönderdiğini bildirerek, şunları söyledi; "Bu durum, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne girmesine kadar devam etti. Yunanistan Avrupa Birliği'ne girince oradaki fabrikaları modernize ettiler ve o yıllarda kalite bakımından rekabet edecek gücümüz kalmamıştı. Yeni tesisimiz ile birlikte çıkartacağımız 11 milyon adet tuğlanın en az yüzde 35'ini Bulgaristan ve Yunanistan'a ihraç etmeyi düşünüyoruz. Buradaki yaptığımız yeni yatırımımız, yaklaşık 65 milyon TL değerinde. Bu yatırımımızın tamamı yerli. Üretimimizin dolaylı etkileri çok büyük olacak ve burada çalışanların bir çoğu yerli halktan oluşacaktır." Mustafa Helvacıoğlu başkanlığındaki heyet, daha sonra, ER-BAL Petrol'ü ziyaret etti. Keşan TSO heyetini burada şirket yetkilisi Mehmet Haluk Balcı karşıladı ve firma hakkında bilgiler verdi. Keşan TSO heyetinin ziyaret programı, Mutlu Yapı ve Necmettin Yelekli ziyareti ile sona erdi.
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri