Kış kapıya dayandı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Havaların soğumasıyla birlikte soba ile ısınan vatandaşın kimi yakacak deposundan sobasını çıkardı kimi sobasını yeniledi kimi de yakacak için odun kömürcüye gitmeye başladı.

Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI
Havaların soğumasıyla birlikte soba ile ısınan vatandaşın kimi yakacak deposundan sobasını çıkardı kimi sobasını yeniledi kimi de yakacak için odun kömürcüye gitmeye başladı. Doğalgaza geçiş olmadan önce tuğlalı sobalar rağbet görürken artık maşina, kuzina diye adlandırılan sobalar tercih ediliyor. İthal kömür de dolara endeksli olduğundan bu yıl fiyatlar da yüzde 10 ile 20 arasında artış yaşandı. 
Kış mevsimi 1 Ekim 2017 Pazar günü başlıyor. Vatandaş birkaç gündür havaların üşüten serinliği karşısında kış hazırlığına da başladı. Yazın reçeller, konserveler, tarhana, salça, makarna, kuskus gibi birçok yiyeceği yapıp stoklarken, sobalı konutlarda oturanlar da gerek baca temizliğine gerekse sobalarını kurmaya başladı. Sobası eskiyen yenisi için sobacıya giderken, yazdan yakacağını alamayanlar da odun kömür için satış noktalarına yöneldi. Kamyonlarla satış noktasına taşınan odun kömürler havaların serinlemesiyle yakacak piyasasını da hareketlendirdi. Günlerdir havanın sıcak gitmesiyle işlerinde kıpırtı dahi olmamasından yakınan odun kömür işletmelerinin de yüzü gülmeye başladı. 
ODUN KÖMÜR PİYASASI HAREKETLENDİ
Yerli kömür tonu 400  450 TL arası 25 ve 40'ar kilogramlık poşetler halinde, ithal kömür de tonu 750  950 TL arası 25'er kilogramlık poşetlerde satışa sunuluyor. Odunun tonu 450  500 TL arası değişirken tutuşturmalığın çuvalı da 7 TL'den satılıyor. Oduncular çarşısı diye bilinen Ağaçpazarı Caddesi'nde her işletmede olduğu gibi Emirler Kömürlük İşletmesinde de gelen siparişler araçlara yüklenip sahiplerine ulaştırılıyor. Emirler Ticaretin sahibi Şemsettin Emir, birkaç gündür havaların serinlemesiyle işlerde hareketliliğin başladığını belirterek, kredi kartına taksitli satışların sürdüğünü ifade etti. Emir, ithal kömürün dolara endeksli olduğundan bu yıl yüzde 10 ile 20 arasında artış gerçekleştiğini kaydetti.
ÇİLİNGİRLERİN TEK SOBACISI 
Çilingirler Çarşısı'nın tek sobacısı Emre Ticarette de soba satışları başladı. 86 yaşındaki babasının 1970 yılında bu yana sürdürdüğü mesleği 20 yıldır yapan Emre Nurlu, soba fiyatlarının 180  900 TL arası değiştiğini belirtti. Nurlu, “Şehirde doğalgaz yükken tuğlalı sobalar rağbet görüyordu. Şimdi genelde sobalı evlerde oturanlar ve kırsal kesim maşine sobayı tercih ediyor. Bu sobaları çok amaçlı kullanabiliyorlar. Üzerinde bir yandan su ısıtılırken diğer yandan yemek yapılabiliyor. Fırın bölümü de aynı anda kullanılabiliniyor. Kovalı sobalarımız 180 Lira. 900 Lira'ya kadar demir döküm sobalarımız mevcut. Kova 12, ızgara 5, çamaşırlık 7, borular 6, soba küreği 5, ısıdan duvarı ve eşyaları korumak için amyant arkalıklar 10, altlıklar da 20  40 TL. Borular geçen yıl 5 Lira idi bu yıl 1 Liralık zamla 6 Lira'dan satılıyor. İşlerde hareketlilik başladı. Vatandaş kışa hazırlanıyor” dedi.
 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)