Çeltikte hasat zamanı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Tarım -Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, Eylül'ün ilk haftasına hasadı başlayacak olan çeltik ürününde herhangi bir hastalık olmadığını söyledi…

Tarım -Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, Eylül'ün ilk haftasına hasadı başlayacak olan çeltiğin fiyatının ne olması gerektiğini de bayram sonrası kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı. Doğanın dengesine göre üretim yapılmasının da önemine vurgu yapan Erken, “Çeltikte artık hasat zamanı. Üründe çok şükür herhangi bir hastalık yok” dedi.
Tarım -Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, çeltik üreticisinin artık hasat hazırlığında olduğunu belirtti. Herhangi bir hastalığın söz konusu olmadığını kaydeden Erken, bayram sonrası maliyetleri ve ona göre fiyatının ne olması gerektiğini paylaşacaklarını dile getirdi. Erken açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
MALİYETLER BAYRAM SONRASI AÇIKLANACAK 
“Mevsimsel olarak iyi bir mevsim geçiriyoruz ama aşırı sıcaklar bazı ürünlerin erken olmasına veya haşlanmasına neden oldu. En büyük şansımız rüzgârların poyraz esmesi oldu. Ürünlerin zarar görmemesine etkendir. Çeltik bilindiği gibi ilimizde yüz yıllardır ekilen bir üründür. Bilimsel olarak çeltiği değerlendirdiğimizde bir yılda 2 bin 850 derece sıcaklığın gün bazına yayıldığında çeltiğin oluşmasını sağlar. Havaların sıcak olması belki çeltik hasadını öne çekebilir ama aşırı sıcaklardan her hangi bir etkilenmesi söz konusu değil. 
“HERHANGİ BİR HASTALIK YOK” 
Bölgeyi sürekli geziyorum. Her hangi bir hastalığın olmadığını gezdiğim bölgelerden biliyorum. Üreticiler ve kooperatif başkanlarımızla da bu şekilde değerlendiriyoruz. Hasat Eylül'ün ilk haftasında başlar bizde maliyet çalışmalarımızı bir iki bölgede tamamladık. Bayramdan sonra çeltiğin 1 dekara olan maliyetin bedellerini açıklayacağız. Üreticilerle bölgesel çalışmalarımızı sürüyor. 
Bayram sonu biz de çeltik 2017 yılının fiyatının ne olması gerektiğini basın aracılığı ile kamuoyu ile paylaşacağız. Sulu tarım olmayan bölgelerde sıcaklardan bir nebze de olsa ayçiçeğinin haşlandığını ve yağ oranının düşük olduğu ifade ediliyor. Bu da üreticimizin mağduriyetidir. Doğanın dengesine göre üretim yapma alışkanlığını da herkes kazanmalıdır. Çeltik, karpuz ayçiçeği demeyip ihtiyaç olan ürünleri ekmeye dikkat edersek üretici de mağdur olmayacaktır.”

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar