İşte; ayçiçeği alım fiyatı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

2017/2018 iş yılında ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatı sektörde baz sözleşme oranı olan % 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.823,20 TL/Ton olarak belirlenmiştir.

2017/2018 iş yılında ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatı sektörde baz sözleşme oranı olan % 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.823,20 TL/Ton olarak belirlenmiştir. Hesaplanacak  yağ primleri çerçevesinde % 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.978,00 TL/Ton, % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.720,00 TL/Ton. Olarak belirlendi.

SON YILLARIN EN YÜKSEK ÜRETİM SEVİYESİ

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün TB tarafından açıklanan fiyat için, ön alım fiyatının iyi olduğunu sonunda  üreticinin sevinmesi emeğinin karşılığını alması açısından da “İnşallah sonunda 2 bin TL’yi görürüz “dedi.

TB Yönetim Kurulu dün yaptığı toplantının ardından fiyatları açıkladı. Buna göre yapılan açıklamada, ”Yağlık Ayçiçeği Türkiye bitkisel yağlar tüketiminde % 75-80 civarında payı ve % 40 civarındaki yüksek yağ oranı ile ülkemizin en önemli yağlık tohumudur.

Yıllara göre değişiklik göstermekle beraber Ülkemizde üretilen yağlık ayçiçeği ürününün % 25-35 orandaki bölümü Birliğimizce mübayaa edilmektedir. 2017/2018 İş yılı Türkiye ayçiçeği rekoltesinin 1 milyon 400 bin tonun üzerinde gerçekleşerek son yıllardaki en yüksek üretim seviyesine erişmesi beklenmektedir.

Birliğimize bağlı Kooperatiflerimiz ortaklarınca 2017/2018 iş yılı ayçiçeği alım kampanyasında 429 bin ton rekolte taahhüt edilmiştir.

Birliğimiz faaliyet bölgesinde ayçiçeği hasadı Ağustos ayının ilk haftasında başlamış olup, Kooperatiflerimizde hasat günden güne yoğunlaşmaktadır. Birliğimize bağlı 48 kooperatifimize ait 102 alım merkezi ve iki fabrikamızda bugüne kadar toplam 63 bin 68 ton ayçiçeği mübayaası gerçekleştirilmiştir.

GÖRÜŞ VE ÖNERİLERE DE YER VERİLDİ

2017/2018 üretim sezonunda gerek ülkemizde gerekse de başta Ukrayna, Rusya olmak üzere  Romanya ve Bulgaristan gibi çevremizde ki önemli üretim bölgelerinde de yüksek rekolte beklenmektedir.  Bu nedenle ürün fiyatlarının geçtiğimiz sezon seviyesinin altına düşmemesi ve ülkemizde gerçekleşen üretim artışının sonraki sezonlarda da  artarak sürdürülmesi bu suretle ülkenin kendi kendine yeter hale gelerek ithalatın azaltılabilmesi için çiftçimizin memnun olacağı bir seviyede oluşması büyük önem arz etmektedir.

Bu amaç doğrultusunda, üreticiye yapılacak fiyatlama için risk teşkil eden unsurlar hakkında diğer üretici örgütleri ile sektör paydaşlarının da görüş birliğine vardığı Birliğimiz tarafından geliştirilen öneri ve tedbirler doğrultusunda ilgili Bakanlıklar nezdinde yürütülen çalışma ve temasları takiben yağlı tohumlar ithalatında uygulanan gözetim fiyatı seviyelerinin yükseltilmesi resmi olarak talep edilmiştir.

ÜLKE MENFAATLERİNİN KORUNMASI

Tüm bu çalışma ve gelişmelerin neticesinde 18.08.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ kapsamında gümrük vergileri üzerinde artış sağlanmıştır. Bu müspet gelişme ışığında 1.500TL/ton seviyesinde başlayan piyasa fiyatlarının hali hazırda 1.640-1.700.-TL seviyelerine yükselmesi sağlanmıştır. Bu manada Trakya Birlik başta üretici ortakları olmak üzere tüm Ayçiçek üreticisinin ekonomik menfaatlerinin korunması ve ülke üretiminin kendi kendine yeter seviyeye ulaştırılması yolunda geçmişte olduğu gibi 2017/2018 sezonunda da çok önemli bir rol oynamıştır.    

YAĞ DURUMUNA GÖRE FİYAT

Yaşanan bu gelişmelerin ışığında, Birliğimiz Yönetim Kurulunca 2017/2018 iş yılında ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatı sektörde baz sözleşme oranı olan % 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.823,20 TL/Ton olarak belirlenmiştir. Hesaplanacak  yağ primleri çerçevesinde % 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.978,00 TL/Ton, % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.720,00 TL/Ton olarak oluşmaktadır.

Ham yağ oranına göre yapılan alımlarda % 41 ve üzeri yağ oranı çıkan ürünler yüksek yağ oranlı ürün olarak değerlendirilecek olup, her bir yüzde puan artışı için %40 standart yağ oranlı ürün fiyatına % 1,5 oranında prim uygulanacaktır.

350 BİN TON ÜRÜN BEKLENİYOR

Birliğimiz tarafından 2017/2018 üretim sezonunda üretici ortaklarından 350 bin ton seviyesinde ürün mübayaası yapılacağı beklenmekte olup,  ürün bedeli ödemeleri teslimat tarihlerine göre belirlenen ödeme süreleri çerçevesinde peşin olarak yapılacaktır.

Üretim artışının sağlanarak ithalatın azaltılmasında ve sürdürülecek doğru politikalarla ülkemizin kendi kendine yeter üretim seviyelerine ulaşmasında kritik bir öneme sahip   2017/2018 sezonunda çiftçilerimizin memnuniyetinin sağlanması yolunda destek veren Başta “Ekonomi Bakanlığımız” olmak üzere “Gıda Tarım ve Hayvancılık” , “Gümrük ve Ticaret”  Bakanlıklarımız ile tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eder, ayçiçeği alım kampanyasının ülkemiz, üretici ortaklarımız ve camiamız için bereketli ve hayırlı olmasını dileriz” denildi.

“İNŞALLAH 2 BİN TL OLUR“
    Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, TB tarafından açıklanan fiyat için, ön alım fiyatının iyi olduğunu sonunda  üreticinin sevinmesi emeğinin karşılığını alması açısından da “İnşallah sonunda 2 bin TL’yi görürüz" dedi.
    Akgün şu anda açıklanan fiyatın dünya standartları doğrultusunda olduğunu belirterek, şimdilik diyecek bir şey olmadığını ancak kesin alımda bu fiyatın 2 bin Tl olması durumunda çitçinin sevineceğini söyledi.

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar