“Fiyatların düşmesi halinde, ofis ürününüzün tamamını almaya hazır”
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar dün yaptığı açıklamada; çeltik üreticiler olarak, 2 bin lira ve üzerinde bir fiyatın olmasını beklediklerini ancak, fiyatların düşmesi durumunda, TMO’nun piyasaya gireceğini kaydetti.
“Fiyatların düşmesi halinde, ofis ürününüzün tamamını almaya hazır”
Geçen hafta içerisinde Ankara’ya TMO Genel Müdürlüğü’ne gittiklerini hatırlatarak, sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “TMO yetkilileri, öncelikle piyasaları izleyelim ve bir ihtiyaç olması durumunda ofisi açabileceklerini bizimle paylaştılar. Fiyatların aşağıya düşmesi halinde, ofisi açıp, ürününüzün tamamını almaya hazır olduklarını söylediler. Bu konuda, herhangi bir sıkıntı yok. Ofis, üreticiden tonunu bin 750 liradan alırken; fabrikaya ve tüccara, 2 bin 40 liraya satıyordu. Bunu gören tüccar, piyasaya girip mal almadığına pişman oldu. Bundan ötürü de, tüccar bu yıl piyasaya girecek ve ihtiyacı olan ürünü direk olarak, üreticiden alacaktır.”
“Yabancı otla mücadele…”
Türkiye genelindeki üreticiler, çeltik ürününün içerisindeki yabancı otlarla yapılan mücadelede gerekli başarıyı gösteremediğine kayıt düşen Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretici, başarılı olmadığından ötürü tarlalarına tekrar tekrar ilaç atmak zorunda kaldılar. Bu durumda, verimleri az da olsa etkileyecektir. Malın ihtiyaç olduğu yerde, tüccar piyasaya girip ürünü alacaktır. Örnek vermek gerekirse; üretici harman döneminde Osmancık çeşidini tonunu bin 500 liraya satarken, aynı ürün kısa süre içerisinde 2 bin liralara kadar çıktı. İnsanlar elindeki malı, temkinli şekilde satacaklar. İhtiyacı kadar satacak ve ihtiyacı olmayanı da, deposuna koyacaktır. Bunlar göz önüne alındığında, ilk etapta TMO’nun fiyat açıklayıp, piyasaya girmesinin doğru olmayacağı kanısındayım. İhtiyaç olursa, piyasaya girip, tüm ürünü alacaklarını dile getirdiler.”
“Fiyatın 2 bin lira ve üzerinde olacağını düşünüyorum”
“Üretici olarak, fiyat anlamındaki beklenti nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Balcılar, şunları söyledi: “Fiyatın 2 bin lira ve üzerinde olacağını düşünüyorum. Ama fiyatlar düşerse, İpsala, Keşan ve Uzunköprü olarak toplanıp, genel müdürümüze ve bakanımıza derdimizi anlatacağız. Ofisin alım yapmasını isteyeceğiz.”
“Su sıkıntısı…”
Geçen yıl yaşanan su sıkıntısı hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgemizde, barajlar boş durumda. Ama Allah’tan Meriç Nehri’ndeki su kesilmedi. Şuanda, sezon bitmek üzere ve var olan su bu yılı problemsiz şekilde atlatır. Ama önümüzdeki yıl ne olacağını bilemiyoruz. Kış mevsiminde yağışlar olursa ve barajlar dolarsa, gelecek yıl sıkıntının yaşanacağına inanmıyorum.”
(Deniz Çil Gündemsaros)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri