İpsala'ya bağlı Hacıköy ve Korucu Köyü'ne yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi İpsala İlçe Başkanlığı tarafından çevre raporu hazırlandı.
Hazırlanan söz konusu çevre raporu sonrasında GES'i yapması planlanan şirkete bazı sorular yöneltildi.
CHP İpsala İlçe Başkanlığı Yönetim Kurulu adına Yerel Yönetimlerden Sorumlu İpsala İlçe Başkan Yardımcısı Orçun Oğuz, ÇED halkın katılım toplantısında, şirket temsilcilerine hazırlanan rapor sonrası bazı sorular yöneltti.
İşte o sorular;
- Tesiste kullanılan malzeme ekipman ve panellerde “yerli malı” tedarik zorunluluğu var mıdır? Yok ise ülke içinde hibe ve fonlarda getirilen yerli malı ürün kullanma zorunluluğu niçin enerji lisans aşamasında ilgili firmalardan talep edilmemiştir?
- Bu büyüklükteki GES tesislerinden kaynaklı “parlama ve kamaşmanın yerel halka, çevrede bulunabilecek konutlara ve karayoluna etkileri olabilmektedir.” Kaldı ki tesisin devasalığı göz önüne alındığında Milli Göl ve kuş göç yolu üzerinde konumlanacak tesisler doğayı tahrip etmekle kalmayacak, yarınlarımızı tehlikeye atacaktır. Kuş göç yolları ve doğa tahribatının olmadığına dair bir raporun halka sunulmasını arz ederiz.
- Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan bölge halkının, projeden kaynaklanabilecek solar yansıma etkisiyle civar yerleşim merkezlerine ve karayolunda seyir halindeki araçlara olumsuz etkisiyle ön görülmeyen tahribatlarının sorumlusu kim olacaktır?
- Devasa tesislerin vereceği min. etki süresi 20 yıl olup; depolanan enerjinin mahsuplaşmasının yanı sıra İpsala Belediyesi ve civar köylerin yol, sokak aydınlatma ve muhtarlık, belediye hizmet binaları vb. Enerji giderlerinin karşılanması düşünülmekte midir?
- Devasa alanlarda yapılacak olan GES ve Res projeleri ile bölgede hayvan otlatmaya mera kalmayacaktır. Bu konuda alınmış bir önlem var mıdır? Yoksa köylülerin tarlalarını hayvanlarını satıp hayvancılığın ve tarımın bitme noktasına gelmesi mi amaçlanmaktadır?
- Bu denli büyük projeler için sadece İpsala belediyesinden alınmış mera yazısının yeterliliği bulunmamakla birlikte, paydaş tüm kurumlardan alınacak DETAYLI görüşler neticesinde halkın katılım toplantısının yinelenmesi zaruridir.
- Bölge yer altı doğal zenginlikleri olan bir bölge olup, madenlerin kullanım hakkı da ilgili firmaların tasarrufunda mı olacaktır? Valiliğin ve Hükümetin bu konuda bir çalışması, yaptırımı olacak mıdır
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)