TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Darcan:
Paylaş
Tweetle
Paylaş

İpsala Ziraat Odası Başkanı ve TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, hububatta alınan ithal kararının bir çözüm olmayacağının altını çizerek, fiyatları sabit tutup, desteklerin arttırılarak çözüm üretilebileceğini söyl

İpsala Ziraat Odası Başkanı ve TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, hububatta alınan ithal kararının bir çözüm olmayacağının altını çizerek, fiyatları sabit tutup, desteklerin arttırılarak çözüm üretilebileceğini söyledi.

Darcan, TMO'nun devam eden alımlarında bazı sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, çeşit buğdayın,  1. sınıf kalite olarak geçtiğini, kaliteye göre ürün alındığı yönünde söylemler olduğunu, ancak 2. sınıf kaliteye giren buğdaylarda umulan fiyatın bulunamadığını kaydetti. Protein oranı 15 olan, buna göre değerleri 1. sınıf kalite olan buğdaydan daha iyi olduğunu ifade eden Hüseyin Darcan"Ancak yine de yemlik sınıfında ürün alıyorlar. Bizim bölgemizde çok fazla çeşit var. Bu alım politikasının yanlış olduğunu geçen yıl da söyledik. Kaliteye göre ödeme yapılacaksa cinslerin kaldırılması gerek. Barem sınırı getirilsin. Vatandaş bir sürü çeşit ekmiş. ‘Senin ürünün yemlik sınıftan’ diyor, 89 kuruştan ürün alıyor. Bu konuyu bakanımıza da ileteceğiz. İnşallah düzeltirler. Buğday fiyatları iç açıcı değil. Yükselmedi. Çeltik ve buğday ithalatı yapılacağı yönündeki söylentiler fiyatları gevşetti. Son günlerde Edirne borsasında fiyatlarda bir kıpırdanma vardı. Ancak son 2 gündür fiyatlar yeniden düşüşe geçti. Fiyat konusunda randıman yok. Hububat üreticisi bu yıl da umduğunu bulamadı. Bu yıl da boş geçti. Verimler bölgemizde iyiydi, dönümünde 600-700 kilogramları bulduk. Ancak sadece bizim bölgemizi düşünmemeliyiz. Etrafta 300 kilogram buğday alanlar var. Bu arkadaşlarımız ne yapacak? Bugün mazota yine zam geldi. Bugün Türkiye’de gizli enflasyon oranı %30 civarında. İlaçlara %30 zam geldi. Benim vatandaşıma %3 zam yapıyorsun. Bu mu enflasyon? Ortada abes bir durum var”dedi.

"Buğday hasadı biter, açığın kalır bundan sonra 0 gümrükle mal getirirsin"

Bazı bölgelerde verimlerin düşük olduğunu ve bu bölgelerin üretimi bırakabileceğini dile getiren Darcan"Bu sorunlar ithalat ile çözülmez. Bunlar geçici çözümler. Hububatta ithalatı yaparsın ama gerçekleşmiş bir rekolte olduktan sonra. Buğday hasadı biter, açığın kalır bundan sonra 0 gümrükle mal getirirsin. Fiyatlar çok aşırı şekilde yükselir, müdahale edersin. Bayramdan önce buğday fiyatları 90 kuruş seviyesindeydi. Bu fiyatlar afaki değil. Buğday fiyatları düştü, ekmek fiyatlarına etkisi oldu mu? Üreticinin zararı, desteklemelerin yükseltilerek giderilebilinir. Desteklemelerin attırılmasını talep edeceğiz. Geçtiğimiz yıl bakanlıkta yaptığımız görüşmelerde; Türkiye’de yeterince buğday üretiminin olduğunu, desteklemelerin arttırıldığı takdirde buğday üretiminin daha da artacağını söylemişlerdi. Aradan 1 sene geçti ne oldu da buğday ithalatı gündeme geldi. Demek ki vatandaş buğdaydan para kazanamadı ve üretimden uzaklaştı. Tüketiciyi kollayalım ama üreticiyi de mağdur etmeyelim. Fiyatları sabit tutup, destekleri arttırarak çözüm üretebilirsin.” diye konuştu.

İlker Gürel Gündemsaros

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar