Millet İttifakı liderleri, Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde dün bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yeniden masaya dönmesinin ardından Altılı Masa’da aday konusu yeniden görüşüldü.
Saadet Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantıyı genel merkez önünde binlerce kişi bekledi. Partilerin il teşkilatlarının temsilcileri ve partililer, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Halkın gururu Kılıçdaroğlu”, “Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu”, “Başbakan Meral” sloganları attı.
Saadet Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantı, saat 16.00 sıralarında başladı. Liderler toplantısı yaklaşık 4 saat sürdü. Masada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yer aldı.
Yapılan görüşmeler neticesinde, Altı Liderin ortak metni imzaladığı öğrenildi. Alınan ortak karar kamuoyuna açıklandı.
İlk konuşmayı yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu kalabalığı selamladı.
Karamollaoğlu: “Kılıçdaroğlu bizim Cumhurbaşkanı adayımızdır”
Tüm İslam aleminin Berat Kandili'ni tebrik eden Karamollaoğlu, “Elbette içerisinde bulunduğumuz günler acılı günler. 10 binlerce kardeşimiz hayatını kaybetti. Vefat edenlere Cenab-ı Hak'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Geride kalan kardeşlerimize de başsağlığı temennilerimi iletiyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim Cumhurbaşkanı adayımız olarak bu görevin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Karamollaoğlu sözü Kemal Kılıçdaroğlu'na bıraktı.
Kılıçdaoğlu: “Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerimizin genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak”
Daha sonra söz alan Kılıçdaroğlu, “Sayın genel başkanlarımıza hepimizin huzurunda teşekkür ediyorum. Türkiye'nin tüm renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktı. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Bu sofra komşusu açken kendisi tok olmamasıdır. Hakkın hukukun hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. Amacımız Türkiye'nin bereketli huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye'yi uzlaşı ile yöneteceğiz. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası için mutabık kaldık. 11 maddede mutabık kaldık. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerimizin genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin insanlarımızı yürekten selamlıyoruz. Hiç kimse merak etmesin, ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağız. Yolumuz açık olsun. Bu mübarek gecede deprem felaketinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Millet İttifakı’nı oluşturan genel başkanlar toplu şekilde poz verdi.
Geçiş süreci yol haritası…
Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası'nı da paylaştı. Genel başkanların mutabakata vardıkları maddeler şöyle:
1-Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2-Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3-Geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır.
4-Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5-Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
6-Geçiş sürecinde cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7-Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8-Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
9-Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
10-Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.
11-Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
12-İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri