Çeltik Üreticisi Ahmet Koru dün yaptığı açıklamada; çeltikte yapılan çalışmalar ve yağışların ürünlere etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
İpsalalı Çeltik Üreticisi Ahmet Koru dün yaptığı açıklamada; çeltikte yapılan çalışmalar ve yağışların ürünlere etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Çalışmalar…”
Çeltikte yapılan çalışmalar hakkında, bilgilendirmede bulunan Koru, şunları söyledi: “Hava sıcaklıklarındaki aşırı ısı düşüşleri ve yükselişleri, bitki açısından iyi olmuyor. Bitkiler şuanda, 60-65 günlük oldu. Üreticiler, ikinci gübrelemesini yapıyor. Artık, yabancı otla ilgili mücadele tamamlandı ve bundan sonra ufak-tefek otta kalsa, ilaç atılmıyor. Bundan sonraki süreçte, bitkinin gelişimine zarar verir. Bu durumda verimi olumsuz yönde etkiler.”
“Şiddetli yağışlar, bitkiye zarar verebilir”
Ahmet Koru, sözlerine şöyle devam etti: “Şiddetli yağışlar yaşanması durumunda, bu bitkiye zarar verebilir. Ayrıca, İstanbul’da yaşanan sel baskını gibi bir yaşanması halinde ürünleri çamur altında bırakır ve ürünün solunum olayı olan fotosentez riske girer. Uzun süre çamur ve suyun altında kalması risktir. Geçmişte, benzer durumlarla karşılaştık. Ama ince ince yağışlar ve hava sıcaklığının rüzgarlı olması bizim istediğimiz bir durumdur. Yağıştan sonra sıcaklığın aşırı derece artması ve rüzgarın esmemesi bizim istemediğimiz bir durumdur.”
“Hayırlı ve bereketli bir dönemin geçmesini temenni ediyorum”
Koru sözlerini “Bu yağıştan sonra, rutubet yükselirse ve sıcaklıkla birlikte nispi nem artarsa, mantari hastalıklar yönünden sıkıntı olacaktır. Bundan ötürü de, mantar yönünden ilaçlama yapmak gerekiyor. Umarım, üreticiler olarak, hiçbir sıkıntı yaşamayız ve her şey istediğimiz yönde olur. Hayırlı ve bereketli bir dönemin geçmesini temenni ediyorum.” diyerek tamamladı.
(Deniz Çil Gündemssaros)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri