Nice Bayramlara…
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Dini bayramlarımızın sonuncusu olan Kurban Bayramını milletçe 24 saat sonra idrak etmenin sevinci içindeyiz.

Bugün arife olması nedeniyle mezarlıklar ziyaret edilecek ve evlerde temizlik yapılarak bayrama hazırlık yapılacak.

İlçe merkezinde kurulan hayvan pazarında kurbanlıklar satışa sunuldu. Bayram, yarın sabah İpsala’da 06.26’da kılınacak bayram namazı ile başlayacak. Dargınlar barışacak, küçükler büyüklerin ellerinden öpecek, eş dost ziyaretleri gerçekleştirilecek ve kurbanlar kesilecek.

Yetkililer bayram nedeniyle yapılacak yolculuklarda can ve mal güvenliği açısından dikkatli olunmasını istediler. İpsala’da protokol bayramlaşması bugün saat 12 00'de Cumhuriyet meydanında gerçekleştirilecek. Yetkililer şehit aileleri ve gazileri ziyaret edecek. Bayramınızı en içten dileklerimizle kutluyor, sağlık ve huzur dolu günler diliyoruz.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Allah'a yaklaşmak ve onun rızasına ermek için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder kurban.

Kurban kesmek peygamber efendimize uymaktır onun sünnetini takip etmektir. Peygamber efendimiz kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir peygamber efendimizin vefat edinceye kadar her yıl Kurban kestiği bilinmektedir. Kurban Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dini hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kurban kesmek akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve yolcu olmayan her Müslümanın yerine getireceği mâli bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesi ile yerine getirilebilir. Bedelini infak etmek suretiyle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Zira hayvanın kesilmesi bu ibadetin gereğidir. Nitekim Hz peygamber efendimiz kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir.

Peygamberimiz, "Kurban Bayramı'nda Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini" ifade etmiştir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı veya bedelini sadaka olarak yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek kurban yerine geçmez. Banka kredisi ile veya kredi kartı ile kurban kesilebilir mi? Kurban kesmek için dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olmak gerekir. Bu zenginliğe sahip olan kimseler, kurbanlarını peşin satın alabileceği gibi borçlanarak da satın alabilirler.

Ancak faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir. Faizli işleme düşmemek şartıyla kredi kartıyla da kurban satın alınabilir.

Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?

Kurban kesecek vatandaşlarımız bu hususa çok dikkat etmelidirler. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurban olmaya engeldir.

Ayrıca kurbanlık hayvanların yaşına da dikkat edilmelidir. Kurbanlık hayvanların yaş sınırı bizzat peygamber efendimizin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Sığır ve sığır cinsi kurbanlıkların 2 yaşını tamamlamış olması; küçükbaş diye ifade ettiğimiz keçi ve koyun cinsi kurbanlıklar da bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Bu hususa mutlaka dikkat etmeliyiz.Haber Merkezi

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri Nice Bayramlara…
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar