2020 yılında verim kaybı yaşandı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

“Kuraklık devam ederse, çeltik ekilişi önümüzdeki yıl yüzde 50 oranında düşer”

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; 2020 yılının çeltik üreticileri açısından nasıl geçtiği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“2020 yılında verim kaybı yaşandı”

2020 yılının çeltik üreticileri açısından nasıl geçtiği hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “Küresel ısınmadan dolayı gece ve gündüz arasındaki ısı farkları nedeniyle, ciddi ürün kayıpları yaşandı. Özellikle uzun taneli ürünlerde yüzde 20, orta taneli ürünlerde ise, yüzde 50 oranında verim kaybı yaşandı. Çeltik fiyatları geçen yıllara göre iyiydi. Geçen yıl baldo cinsi çeltiğin tonu 3 bin 500 TL iken; 6 bin TL’den işlem gördü. Luna cinsi çeltik 2 bin 700 TL iken; bu yıl 4 bin-4 bin 200 TL bandında işlem gördü. Yaşanan ürün kaybı fiyatla telafi edilmiş oldu. Bu yüzden çeltik üreticileri olarak, çok ağlaşacak bir durumumuz yok. Ama verimler azdı.”

“Kuraklık devam ederse, çeltik ekilişi

önümüzdeki yıl yüzde 50 oranında düşer”

Yaşanan kuraklık nedeniyle, Türkiye’de suyun büyük sorun haline geldiğine kayıt düşen Sedat Balcılar sözlerine şöyle devam etti: “Çeltik üreticileri olarak, en büyük korkumuz su sorunudur. Barajlarda içme suyunun az kaldığı dile getiriliyor. Eğer yağışlar olmazsa ve kuraklık bu şekilde devam ederse, Türkiye’de önümüzdeki yıl çeltik ekilişi yüzde 50 oranında aşağıya düşer. Bu düşüş sadece Edirne bölgesi için değil; tüm Türkiye için geçerlidir. Suyun olmadığı yerde çeltik üretimi olmaz. Gümrük vergilerinin aşağıya düşürülmesi üreticiye verilen cezadır. Biz, bu ülkenin milli ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ama ödül beklerken, cezayla karşı karşıya kalıyoruz.”

“2021, kuraklığın ve su sorununun

yaşanmadığı bir yıl olsun”

Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Su olmazsa ve ekim yapılamazsa, Türkiye her yıl 180 bin-200 bin ton civarında çeltik ithal etmek zorunda kalacaktır. Kuraklık devam ederse, göbeğimiz tamamen yurtdışına bağımlı hale gelecektir. 2021 yılından beklentimiz, kuraklığın ve su sorununun yaşanmadığı bir yıl olsun.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)