Şimşek: “Edirne bölgesinde çeltik ekmenin intiharla karşı karşıya gelmekten farkı yok”
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Çeltik Üreticisi Gürsel Şimşek yaptığı açıklamada; yaklaşan çeltik sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve üreticinin bu yıl zor bir süreçten geçeceğini kaydetti

“Bölgemiz son 30 yıldır görmediği bir kuraklığı yaşadı”

2020 yılı çeltik sezonuna az bir zaman kaldığını belirten Şimşek“Sezon hazırlıkları mart ayının ortasında başlar ve mayıs ayında sular salınıp, ekimler başlar. Mayıs ayının sonuna kadar ekimler yapılır. Bu bölge son 30 yıldır görmediği bir kuraklığı yaşadı. 1990 yılında bu bölge büyük bir kuraklık yaşadı. 1990 yılından sonra kuraklık çok fazla yaşanmadı. İklimsel şartların bizlerin lehine ilerlemesi nedeniyle, bu bölgede çok fazla kuraklıktan insan muzdarip olmadı. Fakat, şuanda yaklaşan çok büyük bir kuraklık tehlikesi var. Bu kuraklık yaşanırsa, Edirne bölgesinde her kim olursa olsun bir daha belini doğrultamaz. Çünkü 1990 yılından sonra yaşanan kuraklıktan sonra insanlar, 2000 yılına kadar belini doğrultamadı ve borçtan kurtulamadı. Ama bundan sonra olumsuz bir durum olursa hiç belini doğrultamaz. Girdi maliyetler çok yüksek ve yüksek maliyetli ekim sonrasında yaşayabilecek bir kuraklıkta, insanların kaybının bedelini kimse ödeyemez.” dedi.

“Herkes millete hizmet için gece gündüz çalışmalı”

Bölge insanının sulu tarımı çok iyi yaptığını belirten Gürsel Şimşek şunları söyledi: “Bu işi özveriyle yapmak istediğinde, suyu hazır halde ve yaz boyunca garanti edecek şekilde bulması gerekiyor. Bunun için birlikler, kooperatifler, dernekler, DSİ ve devletin ilgili bakanlıkları, kamu kurum ve kuruluşlarında koltuklarda oturan görevliler var. Ama gelecek ve kriz planlaması yapmayanlar bugün aciz durumdalar. Bu bölgede sadece Hamzadere Sulama Birliği ve Yenikarpuzlu Sulama Birliği benim gözümde görevini yapan birlik olarak duruyor. Bunun dışında her kim varsa ve  koltuğu işgal ediyorsa, bence o koltukları layıkıyla yapacak kişilere bırakmalılar. Çünkü milyarlarca metreküp suyu içinden akıtan Meriç Nehri yanı başımızdan geçerken, 40 milyon metreküp kapasiteli Altınyazı Barajı boş durumda. Çakmak Barajı boş durumda. Barajlar boşsa bu bizim acizliğimizi gösterir. Devletin hizmet etmesi için görevlendirdiği ve o koltuklarda oturanların acizliğini gösterir. 2 yıl önce bu konuyu dile getirmiş ve insanımızın kıl payı sırat köprüsünden geçerek kurtulduğunu söyledik. Ama bu konuda rahatsız olanlar oldu. 2 yıllık süreç içerisinde Altınyazı Barajı halen doldurulmamışsa, bu işten sorumlu kim varsa, derhal görevinden uzaklaştırılması gerekiyor. Herkes millete hizmet için gece gündüz çalışmalı. Ama kimse bunu yapmıyor. Barajlar dolu su hacmiyle ekim sezonuna gitmesi gerekirken, bunu kaçırmış durumdayız.”

“Edirne bölgesinde çeltik ekmenin

intiharla karşı karşıya gelmekten farkı yok”

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “İpsala'nın aşağı bölgesinde, Hamzadere Sulama Birliği ve Yenikarpuzlu Sulama Birliği görevini layıkıyla yaptığı için yaklaşık 200 milyon-250 milyon metreküp suyu o bölge üreticilerini rahatlatıcı durumdadır. Ancak, onun dışında sıkıntı çok büyük. Edirne bölgesinde çeltik ekmenin intiharla karşı karşıya gelmekten farkı yok. Çünkü Meriç Nehri kış mevsiminde çok düşük bir debilerle aktığı gibi, Bulgaristan barajlarındaki durumda çok iyi değil. Ama bizim burada, pompajla barajın doldurulmasına imkan varken, doldurulmamış olması vatana ihanetle eş değer olaylardır. O barajın doldurulması konusunda bahane üreten kurumların lav edilmesi gerekiyor. Barajı yönetenler, zaman zaman siyasete alet olmuş görevlerini unutmuş ileti kanalları ve yatırmalarla ilgili konulardan uzaklaşılmış, denetimle ilgili kuruluşlar görevlerini yerine getirmemiş sadece seyirci kalarak günlerini geçirmişlerdir. Bugün ise, böyle kurak bir yolda Altınyazı ve Çakmak barajları boş olarak sezona girmekteyiz. Bu büyük ihmalin hesabını kimse veremez.”

“Memleket ve millet hizmet bekliyor”

Bölge milletvekillerinin bölgeye yeterli hizmetlerde bulunmadığını belirten Gürsel Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizin birçok sorunu var. Sorunların çözümü için geçmişte seçilen milletvekillerimiz var. Fatma hanım yeni milletvekili ve birçok sorunu kucağında buldu. Ama ondan önce görevde bulunan iktidar milletvekili Rafet Sezen yılları boşa geçirmiş. Bölgeye yatırım yapılması gerekirken, hiçbir çalışma yapmadığını hep birlikte gördük. Bugünkü CHP ve İYİ Parti milletvekilleri, siyasiler dünyadan bir haberdarlar. Tabi bu arada eski milletvekilimiz Necdet Budak’ın da hakkını yemeyelim. Bugün Hamzadere Barajı olmamış olmasaydı ki, onun büyük emeği var İpsala’nın tamamı felç olurdu. Kendisinden Allah razı olsun. Memleket ve millet hizmet bekliyor. Günümüz milletvekilleri ise makamlarının, oturduğu koltukların hakkını veremeyen uyurgezer milletvekili durumundalar.”

“Keşan ve Hayrabolu bölgelerinde rahat

bir çeltik ekimi olacağını düşünmüyorum”

Bölge olarak, çok kritik bir süreç geçirileceğini ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “Su olan bölgelerde ekim olacaktır. Aşağı İpsala bölgesinde ekimler rahatlıkla yapılacaktır. Ama Yukarı İpsala, Keşan ve Hayrabolu bölgelerinde rahat bir çeltik ekim olacağını düşünmüyorum. Ama Allah, bu bölgeye yağmur yağdırırsa ve barajlar dolarsa sorunun aşılacağını düşünüyorum. Yani işimiz Allah’a kaldı İnşallah iyi ve sıkıntısız bir sezon geçiririz.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)