Balcılar: “Çiftçilerin yaş ortalaması 59’a yükseldi”
Paylaş
Tweetle
Paylaş

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; gençlerin köyden şehre göç etmesi ve tarımla uğraşan çiftçi nüfusunun yaş ortalamasının artması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Genç nüfus, tarımla uğraşmak yerine göç etmeyi tercih ediyor”

Köylerde genç nüfusun her geçen gün azaldığını belirten Balcılar“Köylerdeki genç nüfus, tarımla uğraşmak yerine göç etmeyi tercih ediyor. Genç nüfus, köylerde mücadele etmek istemiyor. Çünkü tarım riskli bir iştir. Çiftçi bazı yıllar, dönüm başına 800 kilogram verim alırım umuduyla ekim yapar ama harmanda 500 kilogram ürün alırsın. Hastalık, kuraklık, doğal afetler olduğunda tüm emeğiniz yok olup gidebilir. Tarım riskli bir alan olduğu için genç nüfus, üretim yapmak yerine başka şehirlere göç edip, masa başında çalışma yoluna gidiyor. Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta risklidir.” dedi.

“Tarımla uğraşan çiftçi nüfusunun yaş ortalaması 59’dur”

Türkiye’de tarımla uğraşan çiftçi nüfusunun yaşlandığını belirten Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarımla uğraşan çiftçi nüfusunun yaş ortalaması 59’dur. Köylerden şehre göç devam ederse, 1-2 yıl içerisinde yaş ortalaması 65’e kadar çıkacaktır. Yaşlı nüfusun üretim yapmasıyla, Türkiye’deki nüfusun ne kadar doyacağı ve ihracat yapıp-yapamayacağı da, düşündürücüdür. Genç nüfus üretimde olmazsa, gelecek günlerde sıkıntı yaşanabilir.”

“Gençlerin karnı doymuyorsa, göç etmek zorunda kalacaktır”

“Gençler, göç etmek yerine köyde üretim yapıp geçimini sağlayamaz mı?” şeklindeki soruya cevap veren Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Köylerde gençlerimiz kalsın ama karnı doymuyorsa, göç etmek zorunda kalacaktır. Köyde yaşayan gençler iş alanı bulamadığı gibi eş bulmakta da, sıkıntı yaşıyor. Günümüz şartlarında, herkes düzenli bir gelirinin olmasını istiyor. Miras yoluyla kalan araziler parçalanıyor ve kalan arazilerde üretim yapıp, geçimini sağlaması biraz zordur. Eğer köylerde şartlar iyileştirilirse ve destek verilirse, gençlerimiz göç etmeyecektir. Üretime ağırlık verecektir. Ayrıca, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, tarımda insana dayalı işlerde azaldı. Bu da, köylerde göçün artmasındaki temel nedenlerden biri diyebiliriz.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar