Aksal, OSB için müjdeyi verdi: “Projenin 3 yıl içerisinde bitirilmesi öngörülüyor”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dün, Keşan Gıda İhtisas OSB (Organize ve Sanayi Bölgesi) Projesiyle ilgili toplantı düzenlendi.
Keşan Gıda İhtisas OSB Projesi’nin İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Saat 10.00’da başlayan toplantıya; AK Parti Edirne Milletvekili ve MKYK Üyesi Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu,
Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanımız İsmail Şapçı, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Murat Bilgin Bilici, İl Özel İdaresi Temsilcisi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Ahmet Alagöz, Sanayi Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü Temsilcilerinden oluşan heyet katıldı.
Toplantı hakkında dün, AK Parti Edirne Milletvekili ve MKYK Üyesi Fatma Aksal’ın görüşlerini aldık.
“3 yıl içerisinde, projenin bitirilmesi öngörülüyor”
Keşan Gıda İhtisas OSB’nin son değerlendirmelerinin yapıldığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Aksal, “OSB’de en kısa sürede ortalık yapısı oluşturulacak. Daha sonra gerekli altyapıyı hazırlayacağız. 3 yıl içerisinde de, projenin bitirilmesi öngörülüyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Bölgemiz açısından çok önemli bir projedir. Milletvekili seçildikten sonra takip ettiğim projelerin başında geliyor. Biz, Trakya’da üretiyoruz ama önemli olan katma değer yaratmaktır. Keşan, İstanbul’a yakın bir bölgede ve Çanakkale köprüsünün tamamlanmasıyla, ilçenin önemi daha da artacaktır. OSB’yle ilgili proje, 4.5 yıldır bakanlıkta bekliyordu. Çalışmalarda şuanda hızlı şekilde ilerliyor. Projenin takipçi olacağız.” dedi.
“Keşan’da kurulacak Gıda İhtisas OSB’de tüm bölgeye örnek olacaktır”
Fatma Aksal sözlerine şöyle devam etti: “OSB’nin hayata geçmesiyle birlikte sadece Keşan değil; tüm Trakya için büyük bir artı değer katacaktır. OSB’nin tüm bölgeye hayırlı olmasını diliyorum. Bölgemize kurulmak istenen OSB konusunda çok fazla talep var. OSB konusunda bizleri Gaziantep’e kadar arayan birçok firma bulunuyor. Avrupa’ya çok yakın olmamızdan ötürü talep çok fazla oluyor. Çünkü maliyetin en büyük kısmı ulaşımdır. Gaziantep ve Şanlıurfa’dan Avrupa’ya ihracatta bulunmak ile Keşan’dan ihracat yapmak arasında çok büyük maliyet farkları var. Firmalar, Keşan’a gelip üretim yapmak istiyorlar. Ama birinci hedefimiz, Trakyalı işletmeleri buraya teşvik etmemiz gerekiyor. Gıda İhtisas OSB’nin, Türkiye’de çok fazla bir örneği yoktur. Yaklaşık 16-17 tane bulunuyor. Keşan’da kurulacak Gıda İhtisas OSB’de tüm bölgeye örnek olacaktır.”
“OSB’nin temelini 1 yıldan daha kısa süre içerisinde atmayı planlıyoruz”
“OSB’nin temelinin 1 yıl içerisinde atılması gibi bir durum olabilir mi?” şeklindeki soruya cevap veren Aksal, şunları söyledi: “OSB’nin temelini 1 yıldan daha kısa süre içerisinde atmayı planlıyoruz. OSB’nin hayata geçmesi için vatandaşlarımızdan çok büyük destek var. ÇED süreci onaylandı. Bu çevreyi ve doğayı koruyan duyarlı bir projedir. Biz, Çorlu ve Çerkezköy’de yaşanan çevre felaketi oluşturacak OSB’ler istemiyoruz. Maksimum özeni gösteriyoruz. Projenin yapılacağı alan mer’a vasfını kaybetmiş bir alandır. Biz, tarım arazilerine ve mer’a alanlarında herhangi bir şey planlamıyoruz. Bizler için buralar kıymetlidir. OSB’nin yapılacağı alan tarıma uygun olmayan bir yerdir. Projeyle, vatandaşlarımıza yeni istihdam alanları yaratmak istiyoruz. Ayrıca, Hamzadere ve Çakmak barajlarının sulama kanallarının tamamlanması için bakanımıza görüştük. Bölgemizde ürün çeşitliliğini artırarak, ülkemize ve bölgemize artı değer sağlamayı planlıyoruz.”
“Proje, bölgenin kaderini değiştirecektir”
Fatma Aksal sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan’da OSB’nin kurulmasıyla birlikte yaklaşık 120-126 tane fabrikanın kurulması planlanıyor. Hedefimizde, 5 bin istihdam var ama bu sayı artabilir. Bölgenin çehresini değiştirecektir. Vatandaşımız, projenin hayata geçmesi için biraz sabretmelidir. Ben, Edirne’ye yapılacak projeler konusunda, her gün bir bakanımızla görüşüyoruz ve destek istiyoruz. Bana göre; Edirne için en önemli projelerinden biri Hızlı Tren Projesi’dir. Milletvekilliğimin en başında, Hızlı Tren Projesi’nin temelini atmak nasip oldu. Diğer en önemli projelerden biri de, Gıda İhtisas OSB’dir. Proje, bölgenin kaderini değiştirecektir. OSB, yılan hikayesine dönmüştü ve 4.5 yıldır proje geçmemişti. Proje konusunda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Projenin başlamasına, Tarım ve Orman Bakanımız çok büyük destek verdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızda, projenin kendilerine gelmesinin ardından en kısa zamanda başlanacağını ifade ettiler. Projenin bitirilmesi 3 yıl ama ben inanıyorum ki, daha kısa sürede tamamlanacaktır.”
(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)
trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri